Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Évek óta egyre határozottabban nő a bioélelmiszerek népszerűsége az Európai Unióban, ezzel együtt pedig az irántuk való igény is. Ez pedig nemcsak a biozöldségekre és -gyümölcsök iránti, folyamatosan emelkedő keresletet jelenti, hanem az állati termékeket is, legyen szó biotejekről, biosajtokról vagy egyszerűen csak a húsról. Hogy ennek a keresletnek eleget tudjanak tenni, az uniós tagállamok is elkezdték felpörgetni az előállítási kapacitásukat - derült ki az Eurostat adatbázisából. A 2012-2020 közötti időszakban a legnagyobb uniós bioélelmiszer-előállító tagállamok jellemzően tovább tudták növelni a termelésüket, bár volt néhány meglepő visszaesés is.
A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten
Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!A biohús-előállítás tekintetében a legnagyobb növekedést Franciaország produkálta, akik a vizsgált időszakban az évi csaknem 32,8 ezer tonnáról egészen kevés híján 85,1 ezer tonnára növelték a termelésüket, ami összesen 159%-os növekedést jelent. Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy a növekedés folyamatos volt, egyik évben sem regisztráltak visszaesést a termelésben. Ennél szerényebb, de még mindig jelentős teljesítményt nyújtottak a spanyolok, akik 2012-ben még megközelítőleg 26,7 ezer tonnányi biohúst állítottak elő, ám 2020-ra ezt valamivel kevesebb, mint 38,7 ezer tonnára tornászták fel. Ez összességében 45%-os növekedésnek számít, ami akkor is elismerésre méltó, ha azt is számításba vesszük, hogy 2019-ben csaknem 41,3 ezer tonnát termeltek, vagyis 2020-ban az egy évvel korábbi értékhez képest 7%-kal csökkent az előállításuk. Dánia biohús-termelése a vizsgált időszak elején 14,5 ezer tonnás volt, ami aztán egészen 18,2 ezer tonnáig nőtt, összesen tehát 9 év alatt 26%-os növekedést értek el. Ezt annak fényében kell vizsgálni, hogy 2018-ban volt egy óriási visszaesés az ország biohús-előállításában, az előző évi csaknem 16,3 ezer tonnáról alig több, mint 6,6 ezer tonnára esett vissza a termelés, ami csaknem 60%-os visszaesést jelent. Más kérdés, hogy a dánok 2019-ben nemcsak a 2017-es szintet érték el, de még meg is haladták azt, így megint csak egy év alatt 169%-os növekedést produkáltak. Ehhez képest Lettországnak nincs mivel dicsekednie: míg 2012-ben évente több mint 3,2 ezer tonna biohúst állítottak elő, ez 2020-ra mindössze 1,5 ezer tonnára esett vissza. A balti ország előállítása így a 9 éves időintervallumban 54%-kal csökkent. Magyarország azonban kifejezetten büszke lehet magára. Amíg 2012-ben az ország biohús-előállítása 906 tonnát tett ki, ez 2018-ra meghaladta az 1,6 ezer tonnát. Ez összességében 68%-os növekedést jelentett, amivel arányaiban megelőztük a spanyolokat is.
A biotejek frontján már árnyaltabb a kép. Dánia a vizsgált időszak elején még közel 170,1 ezer tonnát állított elő ezekből a fogyasztói tejekből, ám ez a mennyiség 2020-ra 163,7 ezer tonnára csökkent. Ez összességében mintegy 4,4%-os visszaesést jelent. Ezzel szemben Spanyolország megtáltosodott, és amíg 2012-ben még alig több mint 2,3 ezer tonna ilyen tejet állítottak elő, ez 2020-ra 26,9 ezer tonnára nőtt. Ezzel a mediterrán ország több mint 11-szeresére növelte a termelését. Ezt a rekordot még csak megközelíteniük sem sikerült a franciáknak, pedig ők is kitettek magukért. A vizsgált időszak elején Franciaország biotej-termelése egy kevéssel haladta meg az 197,4 ezer tonnát, a végére viszont csaknem 415,6 ezer tonnára nőtt. Vagyis a franciák a 2012-2020 közötti időszakban 110%-kal növelték a termelésüket. A németek 2012-ben közel 254,8 ezer tonna biotejet állítottak elő, ez 2020-ra 447,4 ezer tonnára nőtt, vagyis 9 év alatt összesen 75,5%-kal emelkedett. A németek és a franciák esetében azt is fontos megemlíteni, hogy a termelés növekedése szinte végig egyenletes volt mindkét országban. Annál kevésebb oka van Magyarországnak a büszkeségre. Hazánk 2012-ben még csaknem 6,4 ezer tonna biotejet állított elő, ez 2016-ra pedig meghaladta a 9,9 ezer tonnát is, ám 2018-ben beszakadt a magyar termelés, amikor is a biotej-előállítás 3,4 ezer tonnára esett vissza. Ekkor egy év alatt közel kétharmadával esett vissza a termelés. 2020-ra pedig tovább csökkent a magyar biotej-előállítás, abban az évben már alig haladta meg a 2,3 ezer tonnát, vagyis a teljes 9 éves időszakban az előállítás mintegy 64,1%-kal csökkent. Nem kétséges, hogy a 2020-as évet meghatározó koronavírus-járvány is erősen közrejátszott az utolsó év számaiban, ám az erőteljesen csökkenő trend ettől függetlenül is határozottan fennáll.
Nemcsak a biotejek, de a biosajtok is egyre kapósabbak az uniós tagállamokban. Annyira, hogy Dániában az előállításuk a 2012-es, valamivel több mint 3,3 ezer tonnáról 2020-ra 15,7 ezer tonnára nőtt. Ez a vizsgált időszakra több mint 375%-os növekedést jelent. Franciaországban a növekedés ezzel szemben "csak" 169%-os volt. A 2012-es közel 16,6 ezer tonnáról 9 év alatt 44,8 ezer tonnára emelkedett az előállítás. Németországban a vizsgált időszak elején a 27,4 ezer tonnát közelítette meg a biosajt-előállítás, ami 2020-ra meghaladta a 64,7 ezer tonnát is. Ezzel összességében 136%-kal nőtt ott a termelés. Fontos megemlíteni, hogy a biosajtok tekintetében mind a francia, mind a német termelés stabilan és folyamatosan növekedett. Magyarországon azonban hasonlóan alakult a helyzet, mint a biotejeknél. Míg 2012-ben 375 tonnányi biosajtot állítottak elő hazánkban, ez 2016-ig kis kilengésekkel bár, de növekedett. Abban az évben a magyar biosajt-előállítás elérte az 537 tonnát, ám 2018-re ez 184 tonára esett vissza, ami csaknem 66%-os csökkenést jelent a termelésben. Ez 2020-ra tovább zuhant, 116 tonnára. Még ha az utolsó év eredményét be is tudjuk a koronavírus hatásának, akkor is azzal kell szembesülnünk, hogy a magyar biosajt előállítás 9 év alatt több mint 69%-kal csökkent.
Külön említést érdemel Nagy-Britannia. A szigetország rúdja a Brexit-referendum 2016-os megszavazása óta egyre inkább kifelé állt az Európai Unióból. Az ország végül 2020. január 31-én lépett ki az unióból, ami a bioélelmiszer-ágazat szereplőinek óriási csapás volt, mivel ezek termelése 2012 óta komoly növekedésnek indult a briteknél is. A biohúsok tekintetében a növekedés a 2012-től 2019-ig tartó időszakban 31%-os volt, a biotejeket illetően 20,5%-os, a biosajtok előállítása esetében pedig több mint 54%-os. Ezek a termékek azonban a Brexit véglegessé válásával elvesztették az uniós piacaikat, ami miatt 2020 őszén a bioélelmiszer-ágazat nyílt levélben fordult a brit kormányhoz, és azonnali beavatkozásokat sürgetett, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.