Leáldozóban a magyar almalének? Mi lesz így sokak kedvenc italával?

Leáldozóban a magyar almalének? Mi lesz így sokak kedvenc italával?

agrarszektor.hu
Az idei almatermés igen gyenge lett - az elmúlt tíz év leggyengébb hazai termése várható idén -, ám vélhetőleg az almapiacon is vissza fog esni a kereslet, ezért még átlagos import mellett is ki tudja elégíteni az igényeket. A léalmapiacon azonban hiány lesz, hiszen csak fél gőzzel tudnak működni a feldolgozók. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt tíz év leggyengébb hazai almatermése várható idén, mindössze 300-350 ezer tonna almatermés prognosztizálható, de a következő hetek időjárásának függvényében az sem zárható ki, hogy a 300 ezer tonnát sem fogja elérni - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hasonlóan gyenge termést utoljára 2007-ben, majd 2011-ben szüretelhettek az almatermelők, amikor 214 ezer tonna, illetve 300 ezer tonna termett. Az almatermés akkor mindkét évben a súlyos fagykárok miatt zuhant a mélybe. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az már nem újdonság, hogy idén az aszály az alföldi országrészben okozta a legnagyobb károkat, augusztus végéig itt esett a legkevesebb csapadék. Ez alól bizony nem képezett kivételt a legnagyobb almatermő területet adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem. Azok az ültetvények, melyek öntözetlenek voltak és jéghálóval sem takarták őket, nagyon súlyos veszteség keletkezett. Minderre rátesz egy lapáttal, hogy nemcsak az idei évi termésben, hanem már a jövő évi termésalapokat érintően is károk lettek, hiszen a hazai almaültetvények háromnegyede öntözetlen, így nagy valószínűséggel már a jövő évre is gyenge termést lehet prognosztizálni. A nyugati országrészben már egy fokkal jobb volt a helyzet, hiszen ott júniusban 100-150 mm csapadék hullott.

Apáti Ferenc, mint fogalmazott, a tavaszi fagyok hatása is érződik a termésen, de ezúttal nem a fagyok vitték el a termés jó részét, hanem a tavaly nyár óta tartó csapadékhiány. Ám hiába lett gyenge a termés, a hazai igényeket - ami 120-140 ezer tonna - ki fogják tudni elégíteni jó minőségű almákkal. A FruitVeB a hazai étkezési-almatermést 100-110 ezer tonnára várja. Egyúttal arra számítanak, hogy az almafogyasztás 10-20%-ot vissza fog esni, köszönhetően a magas inflációnak és a megnövekedett kiadások miatt. Éppen ezért lesz elegendő, jó minőségű alma a polcokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csapadékhiányos időnek annyi pozitív hatása volt, hogy a kórokozók jelenlétét visszafogta, ugyanakkor a számos hőhullám az alma kalciumtartalmára, keménységére és tárolhatóságára kedvezőtlenül hatott. Összességében pedig el lehet mondani, hogy idén átlagos-jó minőséget takarítanak be a termelők. A hűvös szeptemberi idő kedvező a később érő piros almák színeződése szempontjából. A terméskiesés elsősorban egyébként a feldolgozóipari alapanyagot érinti, tehát léalmából jelentős mennyiség hiányzik. A léüzemek várhatóan 180-200 ezer tonna almával számolhatnak, a termés 60 százaléka kerülhet a feldolgozókba - ez a mennyiség azonban a léüzemek kapacitásának mindössze felére lesz elég.

Bármilyen furának tűnik is ez a kijelentés ennyire nagy aszály után, de az almatermesztők számára fontos volna, hogy a szüret hátralevő részében ne legyen további jelentős csapadékos időszak, mert ez veszélyezteti a szüret megfelelő időben való elvégzését

- jelzett egy lehetséges kockázatot Apáti Ferenc.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az almaárakat jellemzően a kereslet-kínálat változása mozgatja, nem pedig a költségek. A léalma kilónkénti felvásárlási ára jelenleg 40 forint plusz áfa, amelyhez 2 forint felár jár a hosszú távú szerződés alapján szállítóknak vagy a speciális ipari rezisztens fajtákra. A gala fajta szürete során a termelőnek fizetett jellemző nettó ár 120 forint plusz áfa volt. Az áruházakban meghirdetett akciók 329 és 399 forint között hirdetett bruttó fogyasztói áron zajlottak, de a FruitVeB elnöke szerint „már-már arcpirító” - 299 forintos akciók is egyre gyakoribbak. Ez azt jelenti, hogy a termelői árak és az áruházlánci beszállítási árak egyelőre nem emelkedtek nagyobb mértékben 2021-hez képest, tehát nem tükrözik a költségek növekedését. Különösen kritikus kérdés, hogy a hűtőházak jelentős energiaköltség-emelkedését hogyan lehet érvényesíteni az éves almaforgalmazásban

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?