Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban persze már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszer-kiszállító cég, a Kifli.hu szortimentjébe. Bár elsőre igen bizarrnak tűnhet a bogárevés, az Európai Unió tavaly már zöld utat adott a lisztkukacnak, mint élelmiszernek, és egy friss, 2022. augusztusi rendelkezés értelmében az Európai Bizottság szerint a rovarok fogyasztása biztonságos. Persze azzal a kikötéssel, engedélyezik a forgalombahozatalukat, amennyiben tudományos bizonyítást nyer, hogy nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre - írja a Pénzcentrum.
Úgy tűnik, az emberek szeretik a különlegességeket, hiszen az első hetek tapasztalatai alapján nagyon jó volt a fogadtatásuk és jó eladási számokat produkáltak. Azonban nem lehet elmenni amellett sem, hogy az ára igencsak borsos: 80 g tücsök fehérjés chips 890 forintba kerül, 20 g fűszeres sült tücsök 2 890 forintba, 10 g ehető sáska kakukkfű és oregánó fűszerezéssel 2 990 forintba. Ez tehát azt jelenti, hogy utóbbi kilója közel 300 ezer forint. Ebből 200 kilogramm csirkemellet vásárolhatnánk ugyanitt, ami szintén egy elég jelentős fehérjeforrás, és közelebb áll a megszokott formához. A magas árat az magyarázza, hogy kevés helyen kapható, exkluzívnak minősül, így addig, amíg ez nem változik, ez így is marad. Ha egyszer hasonló lesz a penetrációja, mint mondjuk a csirkemellnek, akkor vélhetőleg az ára is jóval elfogadhatóbb lesz.
Az már nem lehet kérdés, hogy ebben (is) van a jövő. Az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és negatív hatást is gyakorolnak a vízre, illetve a biológiai sokféleségre. Tehát szükség van a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására, méghozzá minél gyorsabban. A rovarok pedig erre kiváló lehetőséget nyújtanak. A rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatokéhoz képest. A takarmányozás teszi ki az állattenyésztési költségek 45-75%-át különböző termékek esetén, így javítása a környezetvédelmen túl elsődleges gazdasági szempont is.
Lapunknak korábban Antonovits Bence Dániel rovartenyésztési szakértő nyilatkozott a téma kapcsán, aki elmondta, hogy:
A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben.