Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Nem csak az elhízás miatt veszélyesek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ugyanis a sok adalék, tartósítószer és más egyéb miatt több emberi szerv esetében is növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatás megállapította, hogy mely három ráktípus kialakulásában játszhat szerepet ezeknek az élelmiszereknek a nagy mennyiségben történő fogyasztása.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerekről (UPF) több ízben kiderült már, hogy ezek fogyasztása nem éppen a hosszú élet záloga. Fogyasztásukat kapcsolták már nemrég a stroke-hoz és a szívbetegségekhez is, most pedig újabb veszélyére mutatott rá egy új tanulmány - írta meg a HVG.hu. Ezt a Bristoli Egyetem, valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség kutatói végezték, és kiderült: az ultrafeldolgozott élelmiszerek a nyelőcső-, torok- és szájrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az ilyen ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása miatti elhízás nem egyedüliként volt felelős a rák kockázatának növekedéséért. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - mint azt a nevük is sugallja - alapos feldolgozáson esnek át, ebből fakadóan pedig sok adalékanyagot, tartósítószert, aromát, színezéket és emulgálószert tartalmaznak. Ezek pedig már „eredendően károsak” az emberi szervezet számára - függetlenül a súlygyarapodástól. És ha ez nem lenne elég, még a csomagolásból, valamint a gyártási folyamatból is kerülhetnek az ilyen élelmiszerekbe mérgező anyagok.

Ugyanakkor a rák és az UPF-ek közötti kapcsolat jobb megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség. A kiegyensúlyozott, változatos étrend tartása - melyben szerephez jutnak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek is - azonban egy olyan általános jó tanács, melyet a fenti eredmények miatt is érdemes lehet követni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?