2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Egyre több magyar mond le ezekről az élelmiszerekről: mi történik itt?

Egyre több magyar mond le ezekről az élelmiszerekről: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban gyökeresen megváltoztak a magyarok élelmiszervásárlási szokásai, a lakosság több mint kétharmadánál ugyanis a fő preferencia az egyes termékek ára lett. Emiatt egyre többen fordulnak a diszkontláncok felé, de ebből az is következik, hogy a diszkontláncok részéről is csökkent a minőség iránti igény. Erről Raskó György beszélt az Agrárszektornak, aki azt is hozzátette, hogy bár az idei évben az aszály okozott gondokat a mezőgazdaságban, jelenleg nincsenek olyan globális folyamatok, amelyek a közeljövőben az élelmiszerek árának tartós emelkedésével járnának. A szakember szerint a fogyasztás-csökkenés nem magyar sajátosság, egész Európára jellemző folyamat, még ha ennek mértéke nem is olyan magas, mint nálunk.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2024. július 1-jén megszűnt a kormány által tavaly júniusban bevezetett kötelező akciózás, amelynek mértékét először 10%-ban, majd 15%-ban állapították meg. Ez deklaráltan a hatósági árak, avagy az élelmiszerárstop kivezetése miatt keletkezett űrt kívánta betölteni, de végül egy évvel később ezt is lelőtték. Raskó György agrárközgazdász akkor azt mondta az Agrárszektornak, hogy a kötelező akciózás megszüntetése semmiféle hatással nem lesz a hazai élelmiszerárakra és az élelmiszer-kiskereskedelemre, hiszen korábban se volt ezekre érdemi befolyása. A szakember beszélt arról is, hogy a magyarok vásárlóereje nagyon gyenge, ezért

a kötelező akciózás megszűnésével a láncok folytatni fogják ezt a gyakorlatot, méghozzá a saját jól felfogott érdekükben, mivel a magyarok vásárlóereje továbbra is gyenge. Az élelmiszerboltok elsődleges célja pedig az, hogy a vásárlók náluk költsék el a pénzüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Két hónapja nincs már kötelező akciózás, de akkor mi van helyette?

Raskó György szerint az elmúlt hónapokban a magyarok fogyasztása nem emelkedett olyan mértékben, ahogy azt a kormány tervezte, vagy szeretné. Az agrárközgazdász úgy látja, hogy ennek továbbra is az az oka, hogy nincs a lakosságnak vásárlóereje, az ugyanis kevéssé hihető, hogy a magyarok fogyasztási szokásai egységesen ugyanúgy és ugyanolyan mértékben változtak volna. A szakember kijelentette, az emberek azért vásárolnak kevesebb élelmiszert, mert nincs rá pénzük. Mint ismeretes, 2022 és 2023 között mintegy 75%-kal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, és ezek az árak megrekedtek ezen a szinten. Igaz, azóta a drágulás már csak 2-3%-os, de nagyon magas szinten vannak az árak, míg a lakosság jelentős hányada, 35-38%-a olyan alacsony életszínvonalon él, hogy csak a legszükségesebbek megvásárlását engedheti meg magának - jelezte az agrárközgazdász.

Attól pedig, hogy valakinek "korlátlan" jövedelme van, nem fog ő se többet fogyasztani. Hiszen ezt a réteget, ami a lakosság arányában 15-20%-ot jelent, eddig se korlátozta semmi. Az viszont biztosra vehető, hogy ők nem fogják felhúzni a fogyasztást

- mutatott rá Raskó György.

Milyen körülmények és tényezők befolyásolják az élelmiszerárakat?

Raskó György beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban egész Európában jelentős élelmiszer-árszínvonal emelkedés volt, még ha nem is érte el azt a szintet, mint nálunk. Emiatt a kontinensen is megfigyelhető egy fogyasztás-csökkenés, aminek nyilvánvaló deflációs hatása van. Ehhez jön még hozzá, hogy csökkenés figyelhető meg a mezőgazdasági termények árszintjében, így például a cukornál és a gabonaféléknél is - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a mezőgazdasági nyersanyagok felől nézve nem volt olyan nyomás, ami élelmiszerinflációt gerjesztett volna.

A következő hónapokban nem fog megugrani az élelmiszerinfláció. A 2024-2025-ös években nem lesz olyan mértékű áremelkedés, mint amilyen 2022-ben és 2023-ban volt

- jelentette ki Raskó György.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi jellemző a magyarok élelmiszervásárlásaira?

Az elmúlt években jócskán átalakultak a magyarok élelmiszer-vásárlási szokásai - közölte az agrárközgazdász. A lakosság több mint kétharmada, 70%-a csak az árakat nézi, és az a fő preferencia, hogy az adott termék olcsó legyen. A magyarok ezért járnak a diszkontokba, mert ott alacsonyabb a fogyasztói árszínvonal. A változás azonban a diszkontokra is hatással volt, mivel mindenki az olcsóbb termékeket vásárolja, így a boltokból is eltűnt a minőség iránti igény.

Az árérzékenység a magyaroknál mindent felülmúl, ennek a fogyasztói preferenciaváltozásnak azonban számos minőségi termék és fontos magyar márkatermékek is áldozatául estek. Azt nem hiszem, hogy a lakosság belátható időn belül visszaállna a minőségi, márkás termékek vásárlására itthon

- mondta Raskó György.

Milyen hatása lesz a mezőgazdaságra a vártnál gyengébb termésnek?

Az agrárközgazdász szerint a Magyarország számára szükséges mennyiség, búzából, kukoricából és napraforgóból is meglesz idén. Mint mondta, az ország az aszály okozta veszteségek ellenére is a többszörösét termeli a hazai felhasználási igényeknek, emiatt - ellentétben a 2022-es évvel - idén nem lesz különösebb hatása az árakra a szárazságnak.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a következő időszakban, Raskó György úgy fogalmazott, hogy az alapvető mezőgazdasági termények - húsok, gabonafélék, olajok - árai a jelenlegi szinten fognak maradni, ezen legfeljebb a spekulatív hatások tudnak valamicskét emelni. Az agrárközgazdász példaként említette a dél-amerikai aszályt, illetve a folyók vízállásának alakulását, amely a gabonafélék szállítását befolyásolja a kontinensen.

Ezek a jelenségek azonban csak rövid ideig, átmenetileg tudnak emelni az árakon, ezért az agrár-nyersanyagpiacokon nem valószínűek nagyobb áremelkedések

- közölte Raskó György.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59