Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A találmány az Oscillum nevű startupból indult, és egy meglehetősen mindennapi szituáció adta hozzá az alapötletet: egy szép napon Pablo a barátai rosszallása ellenére egy igencsak gyanús kinézetű steaket fogyasztott el – minden következmény nélkül, hiszen semmi baja sem lett. Ez az esemény plántálta azt a gondolatot a három tudós fejébe, hogy vajon mennyi még elfogyasztható élelmiszert dobunk ki, mert nem tudjuk, hogy még megehetjük-e azokat, vagy sem - írja a FruitVeb.
A friss fejlesztésű címke olyan bioszenzorokat tartalmaz, amelyek az élelmiszerhez kapcsolódó baktériumokra reagálnak és látható színváltozással jelzi azok frissességét. A fejlesztők szerint hús, hal, zöldség, gyümölcs és készételek esetén is használható, csomagolt és lédig (csomagolatlan) termékek esetében is. A projekt elnyerte az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók számára kiírt “Young Inventors Award” díját, ami 5000 eurós pénzjutalommal is járt. Jelenleg a címkét nemcsak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és a gyógyszer ágazatban is tesztelik.
Csak egy aprónak tűnő, mindennapi problémát akartunk megoldani. Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer ez a projekt ennyire kinövi magát
– emlékezett vissza az egyik kutató, Luis Chimeno a szerény kezdetekre.