Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. A cékla, mint említettük, továbbra is megfizethető áron kapható, nem sokat drágult az elmúlt időkben. Az I. osztályú belföldi cékla leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakult:
- 2020. 10. hetében 160 forint volt egy kilogramm cékla,
- míg 2021-ben minimális csökkenés volt tapasztalható, hiszen a 10. héten 155 forint volt az ára,
- tavaly októberben 220-250 forint között árulták kilóját,
- jelenleg pedig 250 és 300 forint között kapható a Nagybanin.
Ha betértünk egy üzletbe, akkor viszont más a helyzet. A Tescoban és a Sparban 450 forint kilója a nyers céklának, míg az Auchanban 400 forintért is lehet kapni. Ha pedig savanyúságként szeretnénk fogyasztani, akkor ezekkel az árakkal találkozhatunk:
- Lidl: 800 grammos kiszerelés 730 forint,
- Tesco: 445 és 990 forint között kapható, kiszereléstől függően,
- Spar: szintén kiszereléstől függően 350 és 940 forint között találhatunk ecetes céklákat.
Ebből is látszik, hogy valóban nem kell vagyonokat otthagynunk érte, ráadásul az egészségünknek is jót teszünk vele. A cékla elsősorban feldolgozva kerül forgalomba. A hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott cékla táplálkozásban betöltött szerepe megváltozott ugyan az utóbbi években, és fogyasztása növekszik, de továbbra sem eszünk annyit belőle, mint más kedveltebb zöldségekből.
Ezért lenne érdemes beiktatni az étrendünkbe
Nem számít, hogy vegánok, vegetáriánusok vagy éppen húsevők vagyunk, a cékla minden étrendbe beleillik. Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, nem mellesleg sok jótékony hatással is bír. Többek között jót tesz a bőrnek, gyulladáscsökkentő hatása van, kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van, segíthet a rák megelőzésében, jó a magas vérnyomásra, javítja az állóképességet.
Nem egy unalmas zöldségről van szó, ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként is ideális. Bármennyire is meglepő, remek sütemények is készíthetők belőle, arról nem beszélve, hogy szinte bármilyen ételt beszínezhetünk vele.
Ne riadjunk vissza az otthoni termesztéstől
Még egy plusz érv a cékla mellett, hogy tulajdonképpen bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökerét fogyasztjuk, pedig valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba.
Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Az ideális talajhőmérséklet 10°C. Ha pedig ősszel ültetjük, akkor az első várható fagy előtt legkésőbb egy hónappal el kell ültetni az utolsó magokat az évben. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból érdemes termeszteni őket. Egy része a felszín felett fejlődik, ezért ne ültessük túl mélyre őket. A legideálisabb mélység a 1,5-2,5 centiméter, és figyeljünk arra is, hogy az ültetett céklák közötti távolság 5-8 centiméter legyen. A teljes kifejlettség elérése fajtától függően változik, de általában 55 nappal kell számolnunk az ültetés után.