Vége a szüretnek: ilyen szőlőtermés várható 2023-ban

Vége a szüretnek: ilyen szőlőtermés várható 2023-ban

agrarszektor.hu
Kitűnő a szőlőtermés, nagyon jó évjáratra számít Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A felsőörsi és a mindszentkállai birtokon október közepén ért véget a szüret, jó minőségű fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani. Pedig a csapadékos tavasz és nyár feladta a leckét, a szokásosnál is jobban oda kellett figyelni a növényvédelemre - derült ki a pincészet közleményéből.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Benesch Antal szerint nagyon jó minőségű kék szőlőt tudtak idén szüretelni, a fehér fajták pedig - mind a sauvignon blanc, mind a rajnai rizling - nagyon aromásak. Decemberben már többet tudnak majd, hiszen látniuk kell, hogyan alakulnak az érlelés során a borok, de a főborász nagyon szép évjáratra számít, pedig - mint mondta - pedig küzdelmes hónapok állnak mögöttük. A pincészet két saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán folytat szőlőművelést egyházmegyei keretek között. Összesen hét fajtát - sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, kékfrankost, cabernet sauvignont, cabernet franc-t és syrah-t - takarítottak be.

A nyár fülledt, csapadékos volt, később értek be a szőlőfürtök, így a szüret is kéthetes csúszással kezdődött a felsőörsi és a mindszentkállai birtokon. A Veszprémi Érseki Pincészet legkorábban érő fajtája a sauvignon blanc, szeptember közepén ezzel a népszerű szőlőfajtával kezdték a szüretet, amelyet a rajnai rizlinggel és az olaszrizlinggel folytattak, majd a kék szőlők betakarításával zártak október második hetében.

A szeptember különösen meleg és száraz volt, így ki tudtuk várni, hogy tökéletesen beérjenek a kék szőlők, amiket teljes biológiai érettségben szedtünk le

- mondta Benesch Antal, kiemelve: elégedett az idei terméssel, megfelelő volt a cukorfok és a savtartalom is.

Csapadékos és hűvös volt a nyár

A sokéves átlagot meghaladó tavaszi és nyári csapadékmennyiség viszont feladta a leckét, a gombás megbetegedések - például a lisztharmat és a peronoszpóra - megelőzésére fokozottan ügyelniük kellett. A főborász hozzátette, hogy júliusban és augusztusban minden nap ott kellett lenniük a birtokon, precíz, alapos munkával tudták megvédeni a szőlőt. A növényvédelemre és a fitotechnikai műveletekre, a zöldmunkára is nagyon oda kellett figyelniük. A szakember hozzátette: a kézi szüretelésnek és válogatásnak köszönhetően kizárólag ép, egészséges szőlőből készül bor.

A Veszprémi Érseki Pincészet három új borcsaládja idén debütált: az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták, a középkategória borai a Mandorla családnéven szerepelnek, míg a prémium borok az 1277 nevet viselik. Utóbbi fontos dátum, azóta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség.

Mind az idei sauvignon blanc, mind a rajnai rizling esélyes arra, hogy olyan kiváló borokat készítsünk belőlük, amelyeket megkaphatják a prémium borcsalád nevét

- jelentette ki Benesch Antal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?