Rengeteg ilyen madár él Magyarországon: tele van velük minden

Rengeteg ilyen madár él Magyarországon: tele van velük minden

MTI
Az idei évre lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program Tavaszi természetles akciója. Keretein belül az április elejétől június végéig nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyeléseit is feltölthette a lakosság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MME MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tavaszi természetles célja - a télen futó madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan -, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő "közösségi tudomány" (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Mint írják, az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések. Az adatbázisba 1021 felhasználó töltötte fel adatait, 1749 helyszínről (1297 kert és 452 park). Többségében kisebb kertekben (0-1 hektár: 1360) zajlottak a megfigyelések, de szép számmal akadtak nagyobb kertek és parkok is (1-5 hektár: 244 és 5 hektárnál nagyobb: 145). Összesen 18 550 megfigyelés érkezett 203 fajról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Természetesen legnagyobb számban a madarak szerepeltek a fajlistákon, a három leggyakrabban megfigyelt faj a fekete rigó, a széncinege és a házi rozsdafarkú volt. Mivel a lepkék és az emlősök esetében csak hat-hat fajt lehetett választani az adatfeltöltésnél, ezért ezek fajszáma nem lehetett teljes. Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat részeként támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?