Zseniális: így védenék a madarakat a Duna környezetében

Zseniális: így védenék a madarakat a Duna környezetében

MTI
Félidejéhez érkezett a vonuló madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől védő nemzetközi Danube Free Sky (Dunai szabad égbolt) projekt, amelynek során eddig több ezer úgynevezett madáreltérítő eszközt telepítettek a szakemberek - közölte a MAVIR Zrt. az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A MAVIR 2021-ben kezdte el a projekt megvalósítását, amelynek célja a Duna környezetében lévő nagyfeszültségű távvezetékek láthatóvá tétele a vonuló madarak biztonságos vándorlása, az ütközésveszély elkerülése érdekében - idézték fel a közleményben. A projekt megvalósítására, amely a Duna környezetében a Fertő-Hanság és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokat keresztező távvezetékek térségére terjed ki, öt és fél évet kapott a MAVIR.

Tájékoztatásuk szerint a munkák megkezdését előtt madárvédelmi szempontból meg kellett vizsgálni a kritikus távvezeték-szakaszokat. Ezek számbavételét követően kétféle madáreltérítő eszköz mellett döntöttek a szakemberek. A hálózat legfelső vezetékeire nagyobb méretű, ködben is messziről észrevehető, szélben mozgó madáreltérítők felszerelését tervezték. A kritikus szakaszokra összesen 640 ilyen eszköz telepítését tűzték ki célul. Ezen eszközök telepítése azonban csak a távvezetékek feszültségmentesítése esetén lehetséges. Az átviteli hálózat terheltsége miatt a vezetékek kikapcsolására kevés alkalom adódott.

A távvezetékek áramvezetőire pedig olyan madáreltérítőket telepítettek, amelyek kisebbek az előbbinél, de visszaverik az ultraviola fényt, amit a madarak hamarabb észlelnek, továbbá naplemente után fluoreszkálva fényt bocsátanak ki. Az eszközöket drón segítségével telepítették, ehhez sem nehézgépekre, sem a távvezetékek kikapcsolására nem volt szükség. Az érintett szakaszokra 3280 darab ilyen madáreltérítőt telepített a MAVIR.

Mindemellett négy új madáreltérítő eszköz értékelése is megkezdődött. Az első félidőben két kísérleti eszközt vizsgáltak meg a szakemberek, amelyeket drónnal telepítettek egy-egy oszlopközben. Az Ausztriában is használt fekete-fehér gömb madáreltérítők a projektben is hatásosnak bizonyultak, de a felszerelésük nehézkes volt. A másik kísérleti eszköz, a világító madáreltérítő (Delta Light), minden tekintetben sikeresnek bizonyult.

A közlemény szerint a kísérleti eszközök hatékonyságát a következő években monitorozzák majd. A madárvédelem műszaki megoldásain túl a projekt keretében évente mintegy ötven ismeretterjesztő előadást tartottak a szakemberek, emellett egy kisiskolásoknak szóló animációs film is készült, amely a vonuló madarak szemszögéből mutatja be a madárvédelem fontosságát.

A vadon élő madárfajok számára a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amelyek elkerülhetőek lennének. Ezeknek a fenyegetéseknek a csökkentésére indult el 2021-ben az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt.

A határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól. A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?