Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Észak-Európa gazdálkodói már biztosak benne, hogy idén nem lesz nyereségük a borjúhizlaláson. A búzaszalma tonnája normál esetben 39 euróba kerül, most viszont 111 eurót (36 ezer forintot) szurkolt le érte David Bartonközép-angliai termelő. Így a 173 marha etetése napi szinten 89 eurójába kerül a gazdálkodónak, aki 3 hónapra vetítve 7800 eurós (2,5 millió forintos) költségnövekedéssel számol a takarmányellátsi gondok miatt, ez pedig veszteségessé teszi a hizlalást. "Persze nem éheznek a marhák, de nem is nőnek úgy ahogy kellene. Friss fű híján biztosan nem lesz nyereségünk a tevékenységen" - magyaráz a farmer.
Németországban 1881 óta nem tapasztak ilyen hőséget és szárazságot júliusban. A learatott gabona szára lényegesen rövidett lett, így a szalmamennyiség 20-40 százalékkal kevesebb most az ország északi tartományaiban, például Schleswig-Holsteinben, a holstein marha hazájában. "Sem takarmánynak, sem alomnak nincs elég gabonaszárunk, a szalma ára tavalyhoz képest megduplázódott" - állítja Peter Levsen Johannsen. Már vannak olyan régiók is, ahol a szalmáért többet fizetnek, mint a gabonaszemekért. Dániában szintén csak a normál szalmamennyiség felével lehet számolni, 120-150 eurót (38-48 ezer forintot) kérnek egy tonna szalmáért az eladók, ami a tavalyi ár duplája.
Magyarországon nem volt ennyire rossz a helyzet, noha április közepétől itt is volt egy másfél hónapos esőszünet, majd július közepétől rendkívül melegre és szárazra fordult az időjárás. A szalma és széna ára is emelkedett, de csak nagyjából 10 százalékkal - tapasztalják a hajdúsági állattartók. Mivel a feldolgozók is drágábban jutnak majd hozzá az állati termékek alapanyagaihoz, az áremelkedés biztosra vehető, ám ez nem egyformán fog megjelenni a feldolgozás különböző fázisaiban. Élelmiszeripari elemzők úgy vélik, a folyadéktej alig, míg a vaj és a sajt jelentős drágulásnak néz elébe Európában.