Ilyenkor eszik a legtöbb halat a magyarok: egyre népszerűbbek az édesvízi fajták

Ilyenkor eszik a legtöbb halat a magyarok: egyre népszerűbbek az édesvízi fajták

agrarszektor.hu
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 40%-a a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70%-át is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A Kormány a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is. Ennek keretében a halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként pedig több mint 500 millió forintos támogatást kapott a munkahelyek megtartására. Emellett az elmúlt években jelentős figyelmet szenteltek a halhúsminőségi kérdéseinek, a minőségi haltermékek elismerésének. Ennek eredményeként idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty európai földrajziárujelző-oltalmat kapott, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, uniós elismerésük folyamatban van. Az Országgyűlés által kedden megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedni tudjon.

Nagy István agrárminiszter (b) és Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke megtekinti egy halárus standját a Fővám téri központi vásárcsarnokban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal karácsonyra. Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. A halak nem drágultak idén karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900-1300 forintba, a pontyszelet 2100-2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000-3200 forintba kerül átlagosan.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.

A karácsonyi halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet az alábbi weboldalon, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat, illetve halboltokat. További receptekért és érdekességekért pedig érdemes ezt az oldalt is felkeresni.

(A cikkben szereplő képek az MTI/Máthé Zoltán tulajdonát képzik.)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?