Lehull a lepel: nagy dobásra készül Magyarországon a híres élelmiszergyártó

Lehull a lepel: nagy dobásra készül Magyarországon a híres élelmiszergyártó

MTI
Az amerikai Mondelez élelmiszergyártó nemzetközi nagyvállalat bővíti a fenntartható búzatermesztési programját Magyarországon is, a székesfehérvári gyárukban készülő kekszek egyre nagyobb hányadát a programban termesztett Harmony búzából előállított lisztből gyártják - közölte a Modelez az MTI-vel. A közleményben felidézik, a Mondelez International azt vállalta, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkája a fenntartható búzatermesztési programjukban, a Harmony programban termelt búzából készüljön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly az Európában gyártott kekszeiknek 91 százalékához használtak a fenntartható búzatermesztési program keretében előállított alapanyagot. A tervek szerint az idén év végére a Magyarországon gyártott kekszeknél is ez lesz a bevett gyakorlat, köztük a Győri Édes termékek esetében - írják a közleményben. A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony Program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben. A Harmony programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Magyarországon 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője a közleményben kiemelte, a Harmony program bővítése a teljes magyarországi kekszgyártásukat érinti. Büszkék arra, hogy a székesfehérvári üzemünkben készülő kekszek egyre nagyobb arányban Harmony búzából készülnek. Az MTI érdeklődésére a Mondelez közölte, hogy Magyarországon évente mintegy 16 ezer tonna kekszet gyártanak Székesfehérváron. Nyilvános cégadatok szerint a székesfehérvári Győri Keksz Kft. tavaly 9,9 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 10 milliárd forint után, a társaság adózott eredménye 794 forint volt 2021-ben az egy évvel korábbi 674 millió forint után. A Mondelez International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) a világ 150 országában forgalmazza snacktermékeit, 2021-ben nettó 29 milliárd dolláros árbevétellel a világ vezető snackgyártója lett, olyan globális márkák tartoznak hozzá, mint az Oreo, belVita és LU kekszek, a Cadbury Dairy Milk, a Milka és Toblerone csokoládék, Sour Patch Kids cukorka és Trident rágógumi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?