Ezt a magyar húst csak így lehet árulni: sokan nem is tudnak róla
Ahhoz, hogy bármely gulya egyedéből származó húskészítmény megkaphassa a "magyar szürkemarha hús” elnevezést, sok kritériumnak kell megfelelni.
A charolais („sarolé”) egy francia származású, nagytestű húsmarha. Fajtatiszta tenyésztésben mintegy ötmilliós az anyatehén létszáma. Versenyképes az összes húsmarha fajtával.
Charolais marha jellemzői
A charolais marha kiváló kombinálódó és alkalmazkodó képessége révén a végtermék-előállító keresztezésben - hús- és tejhasznú fajtákon befejező apavonalként - ennél is jóval nagyobb a szerepe. Tulajdonképpen versenyképes az összes húsmarha fajtával, sőt a nehéz hasított felek termelésében szinte legyőzhetetlen. Nagy a fejlődési erélye, jó a gyarapodási készsége és nagytömegű az izomzata. Nem véletlen, hogy a világ legelismertebb és legkeresettebb fajtái közé tartozik. Szinte minden mesterséges termékenyítő állomáson megtalálható, a kereskedők pedig charolais-val próbálják meg kielégíteni az igényes piacaikat.
A tenyésztők világszerte kedvelik, hiszen kiváló legelőkészségű és takarmányhasznosítású, kitűnő gyarapodású, elég jó az alkalmazkodóképessége, homogén és jól kitenyésztett, ezért kiemelkedő a végtermék előállításban is. Mindezek mellett a minőséget igénylő fogyasztók is szeretik, ezért kis- és nagysúlyban is viszonylag könnyen értékesíthető. A charolais marha nagytestű, 650-750 kg-ig is gazdaságosan hizlalható. Nem ritka, hogy egyes bikái akár 1800 kg-ra is megnőhetnek, míg a legnagyobb tehenek az 1300 kg-ot is túlléphetik. A legjelentősebb franciaországi kiállításokon rendszeresen lehet látni 1600 kg-os bikát és 1300 kg körüli tehenet.
Jó tulajdonságai következtében az 1950-es évek elejétől kezdődött elterjedése a világban. Mára közel 100 országban tenyésztik, így teljesen eltérő éghajlati, domborzati viszonyok között is. A charolais marha bebizonyította, hogy bár nem igénytelen, meghálálja a jobb körülményeket, de tűrőképes: gyenge csapadék- és legelőviszonyok mellett, magas hőmérsékleten és hegyi terepen is legyőzi versenytársait. A változatos viszonyok között különböző típusait preferálják. A nagyon széles, nagyon izmolt, úgynevezett hentes típus az intenzív legelőkön, viszonylag kisebb gulyákban, apró legelőszakaszokon tartva állja meg leginkább a helyét. Minél hosszabb a charolais marha törzse lába, annál inkább képes rendszeresen hosszabb gyaloglásra a legelőn a takarmány- és a víz felvétele érdekében. A mellkas keskenyedése és az általános izmoltság mérséklődése úgyszintén a kitett viszonyokon való esélyeket növeli.
Húsmarhaszerű tartásmódban a charolais teheneket egy 2,5-3 hónapos, tavaszra időzített ellési ciklusban elletik. Ez a ciklusosság biztosítja a tenyésztési, tartási, állategészségügyi stb technológiák tervszerű és koncentrált, ugyanakkor folyamatos kivitelezhetőségét. A technológia következetes végrehajtása elősegíti a nagyobb borjúszaporulatot és végső soron a jövedelmezőséget.
A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete kereken 30 éve, 1992-ben alakult meg, tagjai között több mint 220 tenyészbikát használnak évről évre, de az anyatehéntartó társegyesületekben és a tejelőteheneket tartó kistenyészetekben is nagy a népszerűsége. Ennek következtében legalább 500 aktív charolais tenyészbika fedez az országban és a mesterséges termékenyítésben is népszerű.
Ahhoz, hogy bármely gulya egyedéből származó húskészítmény megkaphassa a "magyar szürkemarha hús” elnevezést, sok kritériumnak kell megfelelni.
Az Európai Parlament és a Tanács döntésén múlik, hogy mikortól kell alkalmazni az erdőirtásról szóló uniós rendeletet (EUDR).
A tejtermelő gazdaságok munkáját segítő rendszert fejleszt a Milkmen Kft. és az SZTE.
A miniszter szerint az aktuális pályázatok jó lehetőségeket teremtenek a fejlesztésre.
A hazai vágóhidak közel 224 ezer tonna sertéshúst és mintegy 274 ezer tonna baromfihúst termeltek 2024 első fél évében.
A nevelésük közel három évig tart, ez idő alatt szigorú, illetve részletes minősítési eljáráson esnek át.
Az elmúlt években a hazai burgonyatermés rendszerint már január végére vagy február közepére elfogy, így tavaszig sem tart ki.
Amit korábban hulladéknak hívtunk, arra másodlagos nyersanyagként kell tekinteni.
Precíz és teljesen automata palánta átültető robottal rukkolt elő egy holland vállalkozás.
2025 elején kezdheti meg a működését a Cargill negyedik innovációs központja Ázsiában.
Az Európai Bizottság szigorítja az élelmiszerbiztonsági előírásokat a Listeria monocytogenes baktérium elleni védekezés érdekében.
A mezőgazdasági igényekre szabott vállalatirányítási rendszerek az agrárcégek legjobb eszközei lehetnek arra, hogy megőrizzék és növeljék versenyképességüket.