Itt az új jelentés: meglepő dolog derült ki a gombáról Európában
Jelentősen emelkedik a termesztett gomba mennyisége az Európai Unióban az elmúlt időszakban.
A nagy őzlábgomba a gombákhoz, ezen belül a kalaposgombák rendjébe, és a csiperkefélék családjába tartozó faj. Ritkás erdők és erdőszélek lakója.
A nagy őzlábgomba jellemzői
A nagy őzlábgomba nagytermetű, feltűnő megjelenésű gomba. Csak a kalapja fogyasztható, mivel a tönk húsa kemény, rostos. Kalapja fiatalon tojásdad, később esernyőszerűen kiterülő, középen csúcsos púppal. Nagyjából 10-30 cm nagyra nő. Fiatalon összefüggően sötétbarna, barna bőre növekedés közben körben felrepedezik, ezért a kifejlett, szétnyílt gomba fehéres, világos szürkésbarnás alapon szabálytalanul rendezett, sötétebb barna, kiálló pikkelyekkel tarkított. Széle rojtos, a kalap bőre pedig nem húzható le. A nagy őzlábgomba tönkje megnyúlt, magas, lefelé fokozatosan vastagabb, alul hagymaszerűen, gumósan kiszélesedő, 10-40 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag, a gumó 3-6 cm nagy.
A kalapból csuklószerűen kifordítható. Alapszíne barnás, de bőre növekedéskor szétrepedezik, és így világos sárgásszürkés alapon apró, sűrű, barna pikkelyektől övesen márványozott, tarka. Állománya keményen rostos, szálas, belül üres, csöves. Gyűrűje kettős szélű, szélein puha, barnás, korpás, középen merevebb, porcos, sima, pelyhes. A nagy őzlábgomba a lomb- és fenyőerdőben egyaránt megterem, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, bokros helyeken, erdőszéleken. A nagy őzlábgomba az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön, nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. Ehető fajta, de inkább csak a kalapját érdemes fogyasztani a tönk rostossága és keménysége miatt.
Jelentősen emelkedik a termesztett gomba mennyisége az Európai Unióban az elmúlt időszakban.
A kertészeti kultúrák palántanevelése során gyakran okoz jelentős veszteséget a palántadőlés.
Az ehető gombákból nagyon finom ételeket készíthetünk, azonban, ha nem figyelünk, könnyen meglehet a baj.
Ha talajban megbúvó bizonyos fajokat nem ismerjük fel időben és nem gondoskodunk a prevencióról, súlyos gazdasági kárt okozhatnak.
Az élőhelyek pusztulása miatt 411 gombafaj áll a kihalás szélén, pedig nélkülük az ökoszisztémák fennmaradása is kérdéses lehet.
2024-ben 2,7 százalékkal kevesebb gomba termett az előző évinél, de ez még mindig több, mint a 2014 és 2023 közötti tízéves időszak átlaga.
Bata Mátéval, a Kornfarm Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki közel 800-850 hektáron folytat növénytermesztést.
Háttérbeszélgetést tartott a ragadós száj- és körömfájás járvány hazai helyzetét illetően az Agrárminisztérium és a Nébih.
Engedélyezte az Európai Unió, hogy a haszonállatok takarmányában használják az L-arginint, amely a fehérjék építőeleme.
Csökkenőben a búza vetésterülete Ukrajnában, a kukoricánál és az olajos növényeknél erős növekedést lehetett megfigyelni.
A szakértők szerint az amerikai mezőgazdasági minisztérium elszalasztott egy lehetőséget a közegészség védelmére.
Az utóbbi évek szélsőséges időjárási eseményei, az aszályos nyarak, a szokatlanul enyhe telek és a szórványosan, ám hirtelen lehulló csapadék egyre érezhetőbb nyomást gyakorolnak a mezőgazdaságra.
Változatlanul nagy a bizonytalanság a várható hazai vetésterület kapcsán
A termesztés során adódó időjárási szélsőségek, mint a fagykár, aszály, jégeső, vagy egy vegyszeres kezelés következtében fellépő terhelés, komoly termésveszteséget okozhatnak.
A Sole-Mizo Zrt. hat Mizo márkaterméke szerezte már meg a KMÉ-védjegyet, amely a kiemelkedő minőség garanciája a fogyasztók számára.