Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizzük a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tároljuk őket. Nem mindegy azonban, hogy melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk, van ugyanis amelyik hosszabb, van amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is számtalan opció létezik. A legoptimálisabbak a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.
A zöldségféléket már a betakarítás előtt érdemes előkészíteni a tárolásra. Szedés előtt egy hónappal már nem ajánlott a nitrogéntrágyázás, mert fellazítja a szöveteket, és csökkenti a sejtfalak erősségét. Fontos, hogy a tárolásra szánt zöldségeket mindig a fagyok beállta előtt szedjük le száraz, csapadékmentes időben. Tárolásra minden esetben csak egészséges, beérett terméseket használjunk, és érdemes inkább a közepes nagyságúakat leszedni, a túl nagyoknak ugyanis magas a víztartalma, ezért hajlamosak a romlásra.
• Vannak akik szerint nem szabad vízzel tisztítani a gyökérzöldségeket, mert nem biztos, hogy tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltároljuk őket, ez pedig óhatatlanul megindíthatja a romlást. Ezért sokan a száraz letisztítást javasolják.
• Ne tároljuk a zöldségeket ömlesztve, és ne tároljunk együtt zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon, az etilén, ugyanis a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.
• 13 fok fölött a gyökérzöldség fásodni kezd, száraz levegőn pedig összetöpped.
• A paprikán 8 fok alatt már rothadási foltok mutatkoznak.
• Ha a burgonyát a tárolás folyamán fény éri, a héja megzöldül, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.
A kertészek többsége a leggyakrabban a pincében tárol. Erre az olyan pince a legalkalmasabb, amely szellőztethető, és ahol a gyökérzöldségek 1-3 fok körüli hőmérsékleten tárolhatók. Fontos, hogy fertőzésmentes és tiszta hely legyen, és figyeljünk arra, hogy a betárolt zöldségeket időnként válogassuk át, a pincét pedig néha szellőztessük ki. A burgonyát óvni kell a lehűléstől, mert életfolyamatai már 3-4 fok alatt lelassulnak, így ha meleg pincében tároljuk, akkor a kívánatosnál hamarább kezd csírázni. A csírákat ilyenkor kéthetenként törjük le, mert különben a gumó nagyon hamar ráncosodik, nagy lesz a súlyvesztesége, és hamarabb kezd romlani.
Ha nincs pincénk, akkor védett teraszon is eltarthatóak a zöldségek, ehhez azonban mindenképpen szükségünk lesz egy nagy ládára. Tárolás előtt a ládát minden esetben mossuk tisztára és szárítsuk meg, ha pedig a hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor terítsünk rá valamilyen meleg ruhadarabot. Egy átlagosan hideg télen így akár márciusig is megőrizhetőek a zöldségek. A burgonya és a gyökérzöldségek tárolására vermet is készíthetünk. A verem készítésére olyan területet válasszunk, amely nem mélyen fekvő, és ahol nem jön fel a talajvíz. A verem hosszát aszerint válasszuk meg, hogy mennyi terményt akarunk benne tárolni.
A vöröshagymát jól szellőztethető kamrában, ritka szövésű, szellős zsákokban vagy rekeszekben érdemes tárolni. A pince kevésbé jó, mert ott általában túl nagy a páratartalom, így a hagymát könnyebben támadja meg a baktériumos rothadás. A vöröshagymának sokkal szárazabb tárolási körülmények kellenek, mint más zöldségféléknek, így törekedjünk arra, hogy a tárolóban minél kisebb legyen a hőmérséklet. A fokhagyma is hasonló körülményeket igényel, a karfiol és a kelbimbó viszont már nehezen viseli el az ilyen egyszerű tárolást, ezért inkább gyorsfagyasztott állapotban ajánlatos őket eltenni.