2024-ben autonóm technológiákkal kerek a bálázás – a változás állandó a New Holland bálázógépeknél

2024-ben autonóm technológiákkal kerek a bálázás – a változás állandó a New Holland bálázógépeknél (x)

PR
Új autonóm bálázási technológiákkal ünnepli 50. születésnapját a New Holland a hengeres bálázásban, amelyek célja, hogy orvosolják a minőségi szálastakarmány-előállítás legégetőbb problémáit: előállítási költségek emelkedése, hiányzó munkaerő pótlása, a bérbálázás nyomon követhetősége vagy az időjárásváltozás miatt egyre változó takarmánytípusok igényei. Az ígéret, miszerint az új technológiákkal nem maradhat el nyereség kint a mezőn, igen kecsegtető. Mennyire képesek azonban ezt valóra váltani az olyan technológiák, mint a Big Baler Plus nagy kockabálázók új, önjáró bálázási segédje, az Intellisense Bale Automation, a Roll-Belt hengeres bálázók Bale Manager bálázás-logisztikai programja?

A New Holland bálázógépek történetét, erősségeit és az állandó változással megalkotott újítások előnyeit Lőrincz Istvánnal, az AGROTEC Magyarország Kft. termékmenedzserével jártuk körbe cikkünkben.

50 év folyamatos innovációt ünnepelnek a New Holland hengeres bálázók 2024-ban

Az első New Holland automata bálázógép megépítése óta több mint 80 év, az első New Holland hengeres bálázó összeszerelésétől számolva pedig pontosan 50 év telt el 2024-ben. Ez idő alatt csak a váltakozó kamrás New Holland Roll-Belt bálázókból mintegy 250 000 darab talált gazdára a világon, így érthető az ünnepi hangulat a márkánál. Lőrincz István, aki „a sárgát” a betakarítógépek terén már az AGROTEC Magyarország Kft. 2013-as megalakulása előtt is jól ismerte, hozzáteszi, hogy mindez nem a véletlen műve. Az egy bálára jutó költségek minimalizálásához ugyanis minden gépnél az alapoktól komolyan veszik a fejlesztőmunkát a gyárban.

„Magyarországon régóta kedvelik a New Holland bálázókat, a 2000-es években a BR6090-es modellek olyan elnyűhetetlen igáslovai voltak a takarmánykészítésnek, amelyek gondos kezek között akár a mai napig teszik a dolgukat. Az időtálló mezőgazdasági gép persze sosem a véletlen műve, például mielőtt a BR7000-es bálázógépeket a 20%-kal nagyobb teljesítményre 5% plusz bálatömörség mellett biztosító Roll-Belt bálázók váltották le, a New Holland mérnökei 125.000 bála készítésével tesztelték az új gép tudását. Ilyen léptékben csak akkor vizsgázik jól egy bálázógép, ha az alapanyagait hosszú élettartamhoz tervezik, alkatrészei pedig ellenállnak az állandó terhelésnek. Mára a New Hollandnál bármely gazdaságmérethez megtaláljuk az ideális gépet a kínálatban. A sor a legendás BR6090-est kiváltó kiváló ár-érték arányú belépő modellnek számító Roll Bar 125-tel kezdődik, majd következnek a 125-135 cm-es bálák előállítására képes rúdláncos Roll Baler bálázógépmodellek, a már említett váltakozó kamrás Roll-Belt széria 150-180 cm-es bálaátmérővel, a sort pedig az akár 120X90X260 cm-es méretig használható Big Baler Plus széria zárja a kockabálázók mezőnyében.”

Az 50 éves jubileum szinte minden bálázógép-családnál újdonságokat hozott a New Holland márka életében, az átalakulás Lőrincz István szerint különösen az USA-ban lesz látványos.

A CNH szeretné, ha világszerte a fenntartható és nyereséges betakarítással azonosítanák a gépeit, amihez egységesítette a márka megjelenését az egész bolygón. Ez főként az USA farmereinek lehet meglepetés, hiszen ott a New Holland bálázógépek színe eddig piros volt, mostantól viszont a márka, ahogy például Magyarországon is, egységesen sárga színt vesz fel. A mérnökök tudják persze, hogy nem (csak) a külcsín számít épp ezért a most már évtizedek óta stabil alapokat számos újítással vegyítették minden New Holland bálázógép-családnál: fix kamrás hengeres bálázók, hevederes bálázógépek és kockabálázók.”

 

Teljesen autonóm vezérlés forradalmasítja a kockabálázást: Intellisense Bale Automation

A több – 80X70 és 120X90-es – bálaméretre is képes Big Baler Plus New Holland kockabálázók eddig számos területen számítottak úttörőnek. A New Holland által kifejlesztett MaxiSweep rendfelszedő rendszerrel 20%-kal nagyobb teljesítményüknek hála úgy voltak képesek óránként akár 110 bála előállítására, hogy Loop Master kötözőrendszerükkel mindez kisebb ráfordítás volt a gazdának és kevesebb megterhelés a környezetnek. Az újjátervezett dupla kötözőfejes technológia a New Hollandnál megspórolja ugyanis a felesleges zsinegdarabokat, amivel bálánként 60 cm zsineget és ugyanennyi műanyag hulladékot takarít meg a bálázás során.

A gépeknél a következő lépést az olyan automatikák bevezetése jelentette, amely egyszerre tehermentesíti a kezelőt és növeli a termelékenységet. Az IntelliSense Bale Automation ugyanis olyan LiDAR (fényérzékelő és távolságmérő) érzékelőkre épülő rendszer, amely a traktor vezetőfülkéjéből kibocsátott lézerimpulzusokkal térképezi fel a rendeket, majd beavatkozás nélkül autonóm módon optimalizálja a gépkapcsolat haladását. Az automatizált bálázási rendszer kialakításához két korábbi New Holland technológiai újítást is felhasználtak: a SmartSteer automata kormányzási rendszerét a sebesség és sávtartás elősegítéséhez, illetve az IntelliCruise II megoldást, amely a traktor sebességét hangolja össze a beáramló takarmányéval, elkerülve ezzel az eltömődést.

Milyen gépkapcsolatokhoz elérhető az újdonság?

Az IntelliSense Bale Automation elérhető az új, ISOBUS III kompatibilitással bíró New Holland traktorokhozNew Holland T7 LWB, T7 HD és T8, illetve a 2022-2024-ban gyártott New Holland BigBaler kockabálázókhoz. A technológia telepítését a hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től kérhetik a gazdák, a technológia 2025-től gyárilag előkészített opcióként is elérhetővé válik.

„Ez a forradalmi bálázási automatika sem azért született meg, hogy kiváltsa a gépkezelőket. A bálázás ugyanis komoly tapasztalatot és odafigyelést kíván meg a folytatásban is. A célja, hogy gyorsabban, kevesebb hibával, így költséghatékonyabban és fenntarthatóbban állíthassanak elő bálákat a New Holland bálázógépekkel a gazdák. Az egyre gyorsabban változó világban hatalmas előny a versenyképesség fenntartásához ez a rendszer, hiszen rugalmasabban alkalmazkodhatnak vele a gazdaságok a külső körülményekhez, a bálaminőség növelése mellett csökkenthetik üzemanyagköltségeiket.”

100%-ban nyomon követhető bérbálázás: Bale Manager applikáció a New Holland Roll Belt bálázógépekben

Az éghajlatváltozás és a talajállapotromlás miatt az utóbbi időben gyenge-közepes minőségű lucernatermés kiváltására egyre több szántóföldi fűfélével, gabonaszilázsokkal kísérleteznek a gazdák. A Roll-Belt váltakozó kamrás bálázógépeket az teszi népszerűvé, hogy egy szeletelőrotorral felszerelve 2,3 m széles rendfelszedőikkel 150-180 cm-es bálaméretig bármivel képesek költséghatékonyan megbirkózni.

A New Holland hengeres bálázók frissítésével a CNH mérnökei azokra gondoltak, akik a géppel bérbálázást végeznek. Az iOS és Android rendszerekre letölthető Bale Manager applikáció ugyanis az üzemeltetőknek és a megrendelőknek is könnyen értelmezhető, vizuális formában képes megjeleníteni minden lényeges adatot.

„A szoftverrel a bálázási tevékenység minden adata, az elkészített bálák száma, bármilyen teljesítményadat megosztható, ami áttekinthetővé teszi a folyamatokat, megelőzi az üzleti vitákat.

Plusz 40% gyorsaság a New Holland Roll Baler hengeres bálázó modellekben

A 125 és 135 cm-es bálák képzésére képes New Holland Roll Baler bálázók fejlesztései nagyobb étvágyúvá, hosszabb élettartamúvá és könnyebben kezelhetővé teszik a gépeket.

„A gépcsalád minden gépe, beleértve a bálacsomagolásra is képes Combi modelleket is, sokkal gyorsabb bálakamraajtó-nyitással gördülnek ki a gyárból. Az újítás 40%-kal növeli a munkavégzés hatékonyságát, de javult a lánchajtások vagy épp a beadagoló és bálakamra-alapanyagok minősége is. A gépen belülre számos olyan finomság is érkezett, ami megelőzi a por- és terménylerakódások kialakulását, így az új Roll Baler bálázókkal nemcsak a munka, de a karbantartás is gyorsabban végezhető.”

5 milliárd jó indok, amiért megéri most New Holland bálázót vásárolni: ÁTK 2024 pályázatok

Az idei évben két új ÁTK 2024 pályázat is elérhető a magyar állattartóknak, amellyel kisebb projektekre 200 millió, míg nagyberuházásokra akár 5 milliárd forintos projekttámogatással szerezhetőek be a takarmánykezelés, betakarítás speciális gépei is. A támogatási intenzitás 50-80%, ebbe eszközök korszerűsítése, szoftverek, licenszek vásárlása is beletartozhat. Az AGROTEC Magyarország Kft. gépértékesítőivel a gazdák teljes körű segítségnyújtásra számíthatnak, a márkakereskedői csapat a pályázatírástól az ideális felszereltség kiválasztásáig, majd a fenntartási időszakban is segíti partnereit.

Költséghatékony bálázás saját célra vagy partnereknek? A New Holland bálázók új autonóm rendszerei új szintet hoznak a termelékenységben! Keresse az AGROTEC Magyarország Kft. képviselőit!

www.agrotec.hu/kapcsolat

www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?