Ezekkel a fejlesztésekkel lehet a zöldtakarmány egyszerre olcsó, jó és tiszta! – Pöttinger kaszák és rendsodrók az állandó változásban

Ezekkel a fejlesztésekkel lehet a zöldtakarmány egyszerre olcsó, jó és tiszta! – Pöttinger kaszák és rendsodrók az állandó változásban (x)

PR
A tehenészetekben a siker a tejmennyiségen túl azon is múlik, hogy csökkentsük az önköltségét a jó beltartalmat garantáló jó minőségű és nagy mennyiségű zöldtakarmány előállításának. Itthon ugyan ekéiért és talajművelő eszközeiért ismerik főként a Pöttingert, de a szomszédunkban tudják, az osztrák márka eredendően annak a mestere, hogy miként juttassunk olcsón a bendőbe keményítőt, szénhidrátot és ásványi anyagot szennyeződések nélkül a laktáció fenntartásához.

Az 1871-ben Franz Pöttinger által alapított, mára nemzetközi gépgyártóvá vált cég ismertségét ugyanis a speciális zöldgépsorok alapozták meg. Forró Péterrel, a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. termékmenedzserével a gépfejlesztések történetének legfontosabb állomásait, illetve az olyan újdonságokat és top gépeket néztük át, amelyek kiválóan illeszthetőek például az ÁTK 2024 pályázatokba is.

Pöttinger rendfelszedő kocsik – egy több évszázados sikersztori kezdete

Az osztrák Pöttinger országos ismertsége egybeforrt az AGROTEC Magyarország Kft. történetével, hiszen az addig lokális értékesítést kis készlettel 2013-tól egy országos lefedettségű gépértékesítő váltotta fel teljes portfólióval és állandó készlettel a hazai viszonyokhoz ideális munkagépekből. A márkán eleinte főként a Pöttinger SERVO váltvaforgató ekecsaládot értették, amelyek zászlóshajóját a SERVO 45 M és 45 S 4-5-6 fejes ekék, majd számos kényelmi újítással ezek egyesített modellkínálatát biztosító új SERVO 4000-es ekecsalád jelentette. A bár a talajművelő eszközök is kiválóak a Pöttinger kínálatában, itthon így az a különös helyzet állt elő, hogy a márkára nem is a legfontosabb erőssége miatt figyeltek fel a termelők. Az ugyanis Forró Péter szerint a Pöttinger kasza-, rendsodró- és rendterítő kínálata.

„A Pöttingert itthon olyan termékvonalról ismerték meg a gazdák, ami eredetileg nem tartozott a cég profiljába, hiszen a Pöttinger talajművelő eszközök egy felvásárláson keresztül kerültek be a gyártásba. Ami naggyá tette a márkát, azok a zöldgépsorok, azokon belül is az ikonikus rendfelszedő kocsiszéria - BOSS JUNIOR, EUROBOSS, PRIMO, FARO, EUROPROFI, TORRO, JUMBO modellek, amelyekkel rendkívül gyorsan, 45 darab szeletelőkéssel aprítva szállítható be a telephelyre akár 100 m3 friss silózott szenázs. Ezek használata itthon ugyan kevésbé elterjedt, de költségcsökkentési oldalról érdemes tudnia a gazdáknak: kevesebb munkamenettel és kisebb taposási kárral oldják meg a feladatot, mint a silózógép-szállítójármű kombinációk.”

Ezek a rendfelszedőkocsik azok, amelyek ezer szállal kapcsolódnak a Pöttinger munkagépek megszületéséhez is.

A Pöttinger gépgyártás az első szecskavágók után azzal vett lendületet, hogy a családi gazdaság számára nem volt megfelelő a vásárolt rendfelszedő, így az alapító, Franz Pöttinger nekilátott a 19. században, hogy az igényei mentén módosítsa a konstrukciót. Ez annyival többet tudott végül más gyártmányoknál, hogy az összes környező gazda szeretett volna egy saját ilyen kocsit, a gyártás tehát beindult, a többi pedig már történelem.”

default

Kevesebb munkamenettel csúcsmennyiségű zöldtakarmány? Pöttinger kaszák!

A Pöttinger zöldgépsorok megalkotásakor a mérnökök ügyeltek az alapvetésre: legyen vágómarha vagy tejelő tehén, a legfontosabb, hogy költséghatékonyan jusson az egészséges bendőbe elegendő keményítő, fehérje és ásványi anyag. A Pöttinger kaszák és kaszakombinációkat ezért egyedi és rendkívül strapabíró kaszagerendellyel és vágószerkezettel készítik a márka belépőszériás Novadisc családjánál épp úgy, mint a komolyabb feladatra tervezett Novacat tárcsás kaszáknál.

„A Pöttinger kaszák élettartamát egy egyszerű, de nagyszerű megoldással növelték meg: egyforma átmérőjűek a közlő- és a tárcsákat meghajtó fogaskerekek, ami a konkurenciánál jobban elosztja a terhelést, csökken a nyíróerő, növekszik az élettartam. Az eszközök ráadásul fix késekkel dolgoznak, amelyeknél nincs holtjáték, így az ellenkések rendkívül közel helyezhetőek, a vágás és a tarló is egyformán tiszta bármilyen körülmények között.”

Nagyobb kaszálóterületek esetén az idők folyamán bemutatkozó másik Pöttinger-szabadalom nevével is érdemes a gazdának megismerkednie. Ez a Crossflow csigás rendáthelyező, amely akár egy két oldalsó és egy frontkaszával dolgozó kombinációnál is képes azonnal egyetlen rendbe áthelyezni a levágott zöldárut, akár tekintélyt parancsoló 10-11 méteres vágásszélességig.

Egy 3 méteres frontkaszával és 3,5 méteres oldalsó kaszákkal szerelt Pöttinger kaszakombináció akár kétszer-háromszor szélesebb munkavégzésre képes egyetlen menetben, mint egy hagyományos tárcsás kasza. Amennyiben hozzávesszük, hogy a szabadalmaztatott csigás rendáthelyezővel nincs szükség rendsodrásra, egyből követheti a vágást a bálázógép, akkor látszik, hogy a rendszerrel jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el. Az Alpha motion rugós csillapítással szerelve mindez ráadásul dombvidékeken is működik, a csillapítással ugyanis a gép 9 fokos lejtést képes korrigálni.”

Pöttinger Novacat S függesztett kaszakombinációk: 700 liter megtakarított üzemanyag 1000 hektáron

Az alacsonyabb önköltségeknél a gazdáknak a Pöttingerrel nem kell homályos ígéretekkel beérnie.

„Az üzemanyag-megtakarítást a gyár a Novacat S-szériás kombinációknál pontosan lemérte. A piac egyik legnagyobb függeszthető, 11,20 m-es Nocvacat S12 -es kaszakombinációjának üzemeltetéséhez elég volt egy 160 LE-s erőgép teljesítménye, amellyel a 13 hektár/óra termelékenységet mindössze 2 liter/hektár fogyasztással teljesítette a gépkapcsolat. Ez az átlagos megoldásoknál 25%-kal nagyobb teljesítményt jelentett 25%-kal alacsonyabb fogyasztáson a vizsgált 80 hektáros táblán.”

Intelligens kaszakombinációk a Pöttinger munkagépek között: Novacat V8400 és V 9200

A fejlődéssel a Pöttinger kaszakombinációk is lépést tartanak, így a Novacat V 8400 és V 9200 gépeket minden okos megoldással felruházták a robosztus vázszerkezeten.

  • A ferde szárnykialakításnak köszönhetően a frontkasza keskenyebb lehet ezeknél a kombinációknál, ami nemcsak az összsúlyt csökkenti, de közelebbi is viszi a súlypontot a traktorhoz, így kisebb teljesítményű traktorokkal is gazdaságosan üzemeltethető.
  • A kaszák két függesztési pozíciójának köszönhetően a vágási szélesség szabadon állítható - 8,12-8,36 méter a V8400-as gépeknél és 8,95-9,20 m a V9200 modelleknél.
  • A középső forgáspontú felfüggesztés tökéletes +20°/-16°-os talajkopírozást biztosít a gépeknek.
  • Az eszközöket úgy alakították ki, hogy Cat III/2-es és Cat III/3-as csatlakozási pontokkal szerelt traktorokra is gyorsan le- és felszerelhetőek legyenek, míg a közúti szállítást a hidraulikusan vezérléssel felhajtható szerkezet könnyíti meg, amellyel a kaszák 92 fokban felhajthatóak a szállításhoz.
  • Az ütközések elkerüléséhez a NONSTOP LIFT hidraulikus biztosítás a kulcs, amely probléma estén visszahajtja a kaszaszárnyakat ezzel párhuzamosan pedig a gépkezelő beavatkozása nélkül felemeli a vágóegységet.
  • Az összes funkció egy ISOBUS-os vezérlőegységgel a fülke kényelméből aktiválható és szabályozható.
default

ISOBUS alapú automatikák, aktív vezérlésű vadriasztó rendszer: a precíziós gazdálkodás a kaszálásba is megérkezett

A stabil alapok tehát adottak voltak, amihez a precíziós gazdálkodás térnyerésével a Pöttingernél is fokozottan keresték azokat az automatikákat, amelyek egyszerre javítják a területteljesítményt és tehermentesítik a kezelőt. Az egyik ilyen például az eszközöknél is igénybe vehető táblavégi fordulóautomatika.

Az ISOBUS-képes és megfelelő feloldókódokkal ellátott erőgépeknél a Pöttinger kaszákkal élhetünk a táblavégi forduló automatika előnyeivel. A gépnek ilyenkor gyakorlatilag egymás után megtanítjuk a tábla végén elvégzendő lépéseket, majd a megadott táblaadatok mentén a gép automatikusan lassít, visszavált, felemeli a kaszákat, túlhalad az erőgép hosszával a táblán, megfordul, majd centiméteres pontossággal ráfordul a következő fogásra és indítja a műveletet. Időben és üzemanyagban is hatalmas könnyebbség ez a gazdáknak.”

Hasonló előny, hogy a Pöttinger munkagépeket aktív vezérlésre képes SENSOSAFE vadriasztó rendszerrel is el lehet ma már látni.

Természetvédelmi területeken a gazdák itthon még többnyire házilag gyártott fémvázakkal, láncokkal próbálják a gép előtt felriasztani a madarakat, nyulakat, őzeket. Nyugaton erre a célra is automatizált rendszereket használnak, ami ma már az önálló hátsó vagy oldalsó kaszákra is szerelhető, de mivel elektromos és hidraulikacsatlakozási igénye is van, érdemes ezt gyári felszereltségként kérni a kaszákhoz. Mindez apróságnak tűnhet, de a zöldtakarmányba kerülő állati tetemek olyan betegségeket terjesztenek, mint a botulizmus, így érdemes ennek megelőzését profi megoldásokra bízni.”

default

100% hatékonyság, 0% szennyeződés – Pöttinger Mergento rendfelszedők

Ahol fontos a takarmányok tisztasága ott a Pöttinger Mergento rendfelszedővel a gazda a legtisztább terményminőséget választja az állatainak. Speciális felszedője és egyedi szállítószalagos rendszerével ugyanis ez a gép úgy gyűjti és rakja le a zöldárut, hogy a takarmány minimális felületen és ideig érintkezik a talajjal.

„A szennyeződések, kövek nem kerülnek be a felszedett takarmányba, miközben a veszteség is minimális, hiszen a működéssel a levelek is a helyükön maradnak. A folyamat javítja a nyersfehérje-, nyershamu-arányt, így segíti az állattartókat céljaik elérésében. A 6 sorban elhelyezett masszív rendfelszedő ujjak bármilyen terménnyel elbírnak, a géppel egy, két vagy három rendben gyűjthetjük a zöldárut az elgondolásainknak megfelelően. A Mergento VT 9220 3,58 m-es rendfelszedővel dolgozik, a választott rendlerakás mentén eltérő munkaszélességre képes 7,40-9,20 méteres szélesség között, a működtetéséhez minimálisan 90 LE-s traktorra van szüksége a gazdának.”

Pöttinger zöldgépsorral növelné gazdasága eredményeit? Egyeztessen személyre szabott megoldásról az AGROTEC Magyarország Kft. szakembereivel!

KATALÓGUSUNK AZ ÁTK 2024 PÁLYÁZATBAN BESZEREZHETŐ GÉPEINKRŐL: www.agrotec.hu/blog/kiadvanyok/gepek-az-allattenyesztesben-2024

ÁTK 2024 PÁLYÁZAT: https://kap.gov.hu/tamogatas/kap-rd01a-rd01c-rd01d-rd01e-1-24

 

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?