„Okkal figyelmeztetjük a gazdákat: az olcsóbb technológiákkal végül magukat rövidítik meg!”

„Okkal figyelmeztetjük a gazdákat: az olcsóbb technológiákkal végül magukat rövidítik meg!” (x)

PR
Precíziós gazdálkodási körkép az AGROTEC Magyarországgal

Miközben 2024 őszén a tomboló aszály miatt messiásként várják az esőket a gazdák a vetések miatt, egy biztos, az ágazat olyan újratervezés előtt áll, ahol nem lehet utat téveszteni. Az egyik kulcsfontosságú terület a precíziós gazdálkodási technológiák világa. Itt ugyan csábítónak tűnhet olcsóbb régi eszközöket vagy keleti rendszereket választani, de az olyan szakértők szerint, mint dr. Virág István, az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási üzletágának vezetője, végül komoly érvágást jelent, ha nem az európai gyártók megoldásaira építünk.

Az árérzékeny időszakot jó áron kínált másolatokkal letaroló kihívókkal szemben a CNH-hoz és az AGROTEC Magyarország Kft.-hez hasonló gyártók és gépforgalmazók ma kedvező áron elérhető szolgáltatási csomagokkal veszik fel a versenyt. Itt ugyanis az árcédula része a normál vevőszolgálat és a folyamatos, a helyi viszonyokhoz igazodó további fejlesztés is. Arra voltunk kíváncsiak, honnét indult, és ma milyen megoldásokat kínál a New Holland mezőgazdasági gépek hivatalos márkakereskedőjének precíziós gazdálkodási csapata.

Első lépésben meg kellett győzni a gazdákat, hogy miért érné meg kifizetni, hogy a traktorból számítógép váljon

A magyar piacon az AGROTEC Magyarország Kft. 2013-as alapítását követően vette át a New Holland mezőgazdasági gépek forgalmazását, ahol a precíziós gazdálkodási üzletág 2015-től, dr. Virág István érkezésével párhuzamosan vált önállóvá. Precíziós mezőgazdasági rendszerek egyszerűbb sorvezetők vagy robotkormányok formájában ezelőtt is léteztek, de ezek elterjedtségét jól írja le, hogy nemcsak a gazdákat, de akkor még a márkakereskedői csapaton belüli kollégákat is győzködni kellett, hogy bizony az elektronikáé (is) a jövő.

"Mielőtt az AGROTEC Magyarország Kft.-hez csatlakoztam, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán doktoráltam precíziós gazdálkodási szakirányon, majd fejlesztőmérnökként dolgoztam a területen. Jól láttam tehát a precíziós mezőgazdasági technológiák képességeit, lehetőségeit. 2015-re már egészen jó, stabil rendszerek léteztek, azonban az elfogadtatásukért még küzdeni kellett. A gazdálkodók számára nagy nehézség volt, hogy ha a rendszerek beépítésében, beállításában vagy hibaelhárításában probléma merült fel, akkor akár egy-két hétig sem lehetett elérni a forgalmazókat. Ennek a háttere az volt, hogy ekkor még a legtöbb helyen a gépértékesítői csapat sem bízott túlzottan ezekben az elektronikus és GPS-vezérelt rendszerekben. Az első kihívás tehát az volt, hogy ezen változtassunk, amihez elkezdtem tudatosan szolgáltatói és műszaki hátteret építeni. Annak szenteltem az első pár évet, hogy a kollégák és én is ott legyünk a gyári precíziós gazdálkodási tréningeken, majd ezek tudásával belső tréningeket szerveztünk. A kezdeti csapat, ami egy adminisztrátorból, egy szerelőből, valamint belőlem állt, szintén bővülni kezdett, ma csak az AGROTEC Magyarország Kft.-nél 12 fő, a Case IH márkakereskedő testvércégnél, az Agri CS Magyarország Kft-nél 6 fő dolgozik a gyári CNH és olyan, a magyar piacon igazolt hatékonyságú gyártók eszközeivel, mint a Trimble és a Raven."

A tudatos építkezés meghozta a gyümölcsét, hiszen dr. Virág István szerint egyre több partner választotta a precíziós technológiák fogadására gyárilag előkészített gépeket az évek során.

"Engem abszolút a tudása fogott meg a robotkormányoknak, szakasz- és dózisvezérlő rendszereknek, ISOBUS-kompatibilis munkagépeknek. Ma viszont látszik, hogy ezeknek az úttörő technológiáknak mekkora gazdasági jelentősége lett. Olyan időszakot élünk ugyanis, ahol a mezőgazdasági termelést a nulláról kell újragondolni. Ahol eleve nyitottan álltak a precíziós gazdálkodási technológiákhoz, ott könnyebben állnak át a speciális növények termesztésére, vagy javítják az eredményeket táblaszintű differenciálással, mint akik még alapszinten sem ismerik a lehetőségeket, és most kell fejest ugraniuk az egészbe. Időközben ugyanis ez a terület több lépcsőfokon is áthaladt: először voltak a robotkormányzási rendszerek, majd az ISOBUS rendszeren keresztül a munkagépekkel való összehangolás jelent meg, majd ezt követte a terv alapú kijuttatás és az agroinformatikai rendszerek használata.”

Fekete-fehér kijelzős robotkormány-matuzsálemekkel kezdődött, ISOBUS kommunikációval munkagépvezérlésre képes agroinformatikai rendszer vált belőle

A precíziós gazdálkodás technológiája ugyan még csak néhány évtizedet tudhat maga mögött, mégis már most látszik, melyek azok a darabok, amelyekre kiemelkedő tudásuk miatt nosztalgiával vagy épp a jövő zálogaként tekinthetnek a magyar termelők.

Dr. Virág István listáján a következők találhatók a múlt és jövő szempontjából fontos preciziós eszközök között.

A fekete-fehér matuzsálem: Trimble EZ-Guide Plus sorvezető

A technológiák terén vannak eltörölhetetlen képzettársítások – ha fénymásolás, akkor Xerox, ha sarokcsiszoló, akkor Flex. A sorvezetők mezőnyében ilyen szerep jutott a belépőkategóriás EZ-Guide Plus monitoroknak is, amelyek a telepítés után 15-20 cm-es pontosságra voltak képesek az EZ-Guide 250-es monitorok elődjeiként.

„A precíziós gazdálkodás eszközei ugyanolyan robbanásszerűen fejlődtek, mint a mobileszközök. A hozamtérképezésben az RDI-s rendszerek nyomógombos alapon hatalmas memóriakártyákra rögzítették még az adatokat, ma a New Holland MyPLM rendszerén belül egy kalibrált kombájn valós időben, felhő alapon tölti fel térképes megjelenítéssel mindezt. A technológia kapcsán a legtöbben elsőre talán az EZ-Guide Plus monitorokra emlékeznek majd, ezek a fekete-fehér monitorok alapvető funkciókat kínáltak, a stabilitásuk miatt viszont még bőven láthatjuk őket működés közben is a gazdáknál.”

A jövő érintőkijelzője, amellyel a régi gépek is okosabbá tehetőek: Intelliview 12 monitor Guidance Kittel

Komoly változást hozott magával, hogy az évek során alapvetővé vált az ISOBUS kommunikáció és az ISOBUSOS munkagépek, majd ezekre alapozva, addig sosem látott léptékben megkezdődött a terv alapú, differenciált dózisú műtrágya-kijuttatás és differenciált vetés, illetve a különböző térinformatikai szoftverekben az agráradatok digitalizációja ezekhez kapcsolódóan. Ma hozamtérképeket kell feldolgoznia a gazdáknak, nyomvonalakat kell szerkesztenie, feladatokat kell kiküldenie. Ez a gyártóknak és a precíziós gazdálkodásnak is komoly pluszfeladatokat jelent.

"A különböző térinformatikai rendszerek használatához célzottan kellett fejlesztenünk a csapatunkat, hiszen oktatásokra van szüksége a használatukhoz a gazdáknak. Szerencsére ilyen téren is kiváló munkatársakkal építettük fel a szaktanácsadási hátteret, Bitter András és Veress Fanni agrárinformatikai szakértőkként segítik a partnereket. De általában is kiváló csapat dolgozik a gazdákért: Méri Alexandra munkája vezérigazgatói elismerést érdemelt, Jámbor Andrea és jómagam Év dolgozója elismerés mellett oktatjuk, segítjük a partnereket.”

Az új elvárásoknak gyártói oldalról is meg kellett felelni, az ISOBUS-vezérelt munkagépek terjedése miatt ugyanis ma már a gyártók saját monitorok nélkül hozzák ki az eszközöket, így minden oldalról az az elvárás, hogy a traktorok és kombájnok gyártói rukkoljanak elő olyan univerzális monitorokkal, amelyek képesek rendszerben összekapcsolni minden technológiát. A New Holland mezőgazdasági gépek esetében ez az Intelliview érintőkijelző, így, a tavalyi év újdonságaként, most már egy Guidance Kit segítségével a régebbi erő- és betakarítógépek is felvértezhetőek a legfrissebb CNH precíziós gazdálkodási technológiákkal.

Az IntelliView 12 Guidance Kit egy olyan, utólag beszerelhető technológiai csomag, amely leegyszerűsíti a precíziós munkavégzéshez az adatkapcsolat és gépirányítás kiépítését. A 12 collos gyári full HD érintőkijelzővel a rendszer minden 2018 után gyártott IntelliSteer kormányzási rendszerrel felszerelt traktorra illeszthető. Ezzel a naprakész csúcstechnológiával haladhat a munka a földeken, hiszen az új kijelzőn keresztül egységes kezelőfelülettel elérhető a New Holland MyPLM rendszerének minden funkciója.”

Az olcsóbb keleti technológiai koppintásokért a hiányzó háttér miatt sokat fizethet végül a gazda

A precíziós gazdálkodási technológiák jelenét vizsgálva ma megkerülhetetlen a kérdés, hogy előnyt vagy kockázatot jelent a gazdáknak a nyugati gyári megoldások másolatait kínáló keleti eszközöket vásárolni. Dr. Virág István szerint az olcsóbb itt hosszú távon egyértelműen többe kerül a termelőknek.

Akiknek most kell az alapoktól felépítenie vagy épp jelentősen kibővítenie egy precíziós gazdálkodásra képes termelési rendszert, ott kulcsfontosságú, hogy jó partnerrel vágjanak bele az átállásba. Mindezt ugyanis csak úgy lehet nyereségesen megoldani, ha van műszaki segítség, oktatás, az eszközök kompatibilisek egymással. A keleti gyártók egyébként meglepően pontos másolatai a funkciókra ugyan képesek, viszont hiányzik a hátterük. Miért probléma mindez? Mert nincs hová fordulnia a partnernek, ha problémába ütközik, illetve az európai gyárak kutatás-fejlesztési kapacitásai nélkül egy idő után nem lesz mit másolni az egyre változó világban. A saját 2,5 cm-es pontosságú RTK jelkorrekcióra képes RTK Blue hálózatunk is azért képes lépést tartani a fejlődéssel, mert világmárkaként a CNH mérnökei és forrásai dolgoznak a hardver és szoftver fejlesztésén.”

Az egyik újdonság, hogy hamarosan a CNH gyári GPS jelkorrekciós háttere a kettő műholdas rendszerről jóval több műholdra áll át Magyarországon is.

„Ez egy RTK jelkorrekciót érintő plusz, de egy összehangolt márkánál végül minden megoldásnál éreztetni fogja a hatását. A kedvezőbb ár-érték arány megteremtéséhez mi olcsó megoldások helyett szolgáltatási csomagokban gondolkozunk a jövőre nézve. Az IKR Agrár Kft. precíziós gazdálkodási csapatával a talajmintavételtől a szaktanácsadásig kerülnek bele elemek a csomagokba, ahogy a dróntechnológiáról sem feledkezünk meg. Amikor az AGROTEC Magyarország Kft., az Agri CS Magyarország Kft. vagy az IKR Agrár Kft. esetében precíziós gazdálkodási technológiákat említünk, akkor a magyar termelőknek tudniuk kell, hogy az a magyar és európai bizonyítottan működő csúcsmegoldásait jelenti. A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával együttműködve most kezdtük meg a munkát Bábolnán kihelyezett egyetemi képzési központként ezen a területen. Ez egy olyan kontinensen átívelő közös projekt, amely részeként munkatársaink lesznek azok, akik Magyarországon segítenek a gyakorlatba átültetni a precíziós mezőgazdasági megoldásokat a jövő agrárszakembereinek.”

Az AGROTEC Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási csapatának vezetője szerint ez a szaktudás, minőség a működő vevőszolgálattal együtt olyan komplex szolgáltatási palettát teremt, amelybe a befektetés valóban megtérül gazdaságmérettől függetlenül.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?