Itt a nagy terv: így újulhat meg az állattenyésztés Magyarországon

Itt a nagy terv: így újulhat meg az állattenyésztés Magyarországon

MTI
Az állattartásnak, ahogy ma, úgy a jövőben is meghatározó szerep jut a magyar mezőgazdaságban - közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Kaposváron. Farkas Sándor a KÁN Egyetemi Napok elnevezésű rendezvény megnyitóján jelezte: ez azzal együtt is így lesz, hogy a tavaly indult európai uniós támogatási ciklus egyre több zöld célú termeléskorlátozást és adminisztratív terhet ró a termelőkre és a közigazgatásra.

Az állattartásnak a jövőben is meghatározó szerepe lesz a magyar mezőgazdaságban, még ha a tavaly indult európai uniós támogatási ciklus egyre több zöld célú termeléskorlátozást és adminisztratív terhet ró a termelőkre és a közigazgatásra. Ez óhatatlanul érinti a támogatásokhoz való hozzájutás dinamikáját akkor, amikor felértékelődött a támogatások szerepe a jövedelmezőségben, a fejlesztésekben, ezért számítanak a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ), a tenyésztőszervezeteknek, a szakmának, valamint az agrárfelsőoktatásnak, a tudásközpontoknak az együttműködésére, tapasztalatok megosztására a felhívások társadalmasításában - tette hozzá Farkas Sándor.

Az államtitkár kitért arra, hogy a jövőben is "számos olyan szerep és feladat" lesz, amely túlmutat a tenyésztéshez, genetikai fejlesztő munkához kapcsolódó, szűken vett hagyományos szakmai tevékenységen, de ha a gazdálkodók jövedelmezően és sikeresen szeretnének tenyészállatokat előállítani, értékesíteni, akkor a megszokottnál jóval több területen kell "felvenni a kesztyűt". Farkas Sándor kiemelte, hogy a magyar állattenyésztőknek és állattartóknak uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésére, és az elmúlt években minden lehetőséget megragadtak azok bővítésére az uniós szabályozási és a magyar költségvetési keretek között.

Hangsúlyozta továbbá, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben a lehetőségekhez mérten továbbra is fenntartják az állattenyésztés kiemelt támogatását, továbbra is elérhetőek lesznek az állattartó telepek általános korszerűsítését, új telepek létesítését, az energiafelhasználás csökkentését támogató felhívások, és lehetőség nyílik a telepek járványvédelmi fejlesztéseinek dotációjára is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az állattartóknak elérhetővé váltak egyes állatjóléti, illetve génmegőrzési pályázatok is, a kormány ugyanis kiemelt feladatának tekinti az állattenyésztés genetikai alapjainak megőrzését, a mezőgazdasági genetikai erőforrások fenntartható használatát és fejlesztését. Mint fogalmazott,

az állati genetikai erőforrások in situ megőrzésének támogatását is tervezzük a stratégiai terv keretében, a korábbi támogatáshoz hasonlóan tizennégy őshonos baromfifajta lesz támogatható, a felhívást még idén meghirdetjük.

Farkas Sándor hozzáfűzte, hogy elkészítés alatt állnak az állatjóléti tevékenységeket ösztönző további pályázatok is: a tervek szerint a tejtermelő szarvasmarha, a kiskérődző, valamint a méhészeti ágazatnak szóló kiírások is megjelennek idén. Az államtitkár elmondta, október 16-tól várhatóan megkezdődik az emelt összegű előlegfizetés, melynek mértéke a közvetlen támogatások esetében legfeljebb 70%, a vidékfejlesztési forrásból finanszírozott terület- és állatalapú támogatások esetében legfeljebb 85% lehet.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora utalt rá, hogy a három évtizedes múltra visszatekintő KÁN mára nemcsak a Dunántúl legnagyobb agrárkiállításává vált, de Magyarországon a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény, amely összekapcsolja a mezőgazdaság, az agrárképzés, a felsőoktatás és az utánpótlásképzés területét. Papp Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy meggyőződése, a KÁN az állattenyésztés legjobb reklámfelülete, legnagyobb marketingje, ahol megismerhetők a legújabb kutatásokat, innovációk, technológiák.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?