Megdöbbentő élelmiszerpazarlás: ezt már nem tudják elviselni

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-hulladék felhasználásával próbálják csökkenteni az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlást az Egyesült Államokban. Most egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát lehet előállítani.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Óriási problémát okoz az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás, ezért vállalkozók és befektetők egy csoportja úgy döntött, hogy felhasználja az elpazarolt élelmiszer-hulladékot, és megpróbálnak vele még több gyümölcsöt és zöldséget termelni - írja az entrepreneur.com. Az USA-ban a fogyasztók, a vállalkozások és a gazdálkodók évente 218 milliárd dollárt költenek 62 millió tonna olyan élelmiszerre, amelyet megtermelek, feldolgoznak és a kereskedelembe szállítanak, de soha nem eszik meg azokat, mivel hulladékként végzik.

A California Safe Soil nevű cég ezért szabadalmaztatott egy olyan technológiát, amely a szerves élelmiszer-hulladékot használja fel.

A hulladékot enzimekkel keverik össze, így létrehozva egy folyékony, szerves műtrágyát, amellyel az eddigi tapasztalatok szerint több gyümölcsöt és zöldséget lehet termelni kevesebb víz felhasználásával.

A cég elsődleges célja, hogy a technológiát elterjessze az Egyesült Államokban, ez azonban csak jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és a fogyasztói magatartás változásával valósulhat meg.


 

Az amerikai élelmiszerboltok általában 70-120 dollár közötti összeget fizetnek egy tonna élelmiszer-hulladék eltávolításáért. Az ebből készített új kísérleti műtrágya nem ugyanazokkal a kémiai összetevőkkel rendelkezik, mint a legtöbb növényi műtrágya.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala nem túlsgosan elnéző a leggyakoribb műtrágyatípusokkal szemben. A szervezet szerint ugyanis ezek túl sok nitrogént tartalmaznak, amely a környezet és az emberi egészség szempontjából sem előnyös,

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?