Megdöbbentő élelmiszerpazarlás: ezt már nem tudják elviselni

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-hulladék felhasználásával próbálják csökkenteni az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlást az Egyesült Államokban. Most egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát lehet előállítani.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Óriási problémát okoz az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás, ezért vállalkozók és befektetők egy csoportja úgy döntött, hogy felhasználja az elpazarolt élelmiszer-hulladékot, és megpróbálnak vele még több gyümölcsöt és zöldséget termelni - írja az entrepreneur.com. Az USA-ban a fogyasztók, a vállalkozások és a gazdálkodók évente 218 milliárd dollárt költenek 62 millió tonna olyan élelmiszerre, amelyet megtermelek, feldolgoznak és a kereskedelembe szállítanak, de soha nem eszik meg azokat, mivel hulladékként végzik.

A California Safe Soil nevű cég ezért szabadalmaztatott egy olyan technológiát, amely a szerves élelmiszer-hulladékot használja fel.

A hulladékot enzimekkel keverik össze, így létrehozva egy folyékony, szerves műtrágyát, amellyel az eddigi tapasztalatok szerint több gyümölcsöt és zöldséget lehet termelni kevesebb víz felhasználásával.

A cég elsődleges célja, hogy a technológiát elterjessze az Egyesült Államokban, ez azonban csak jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és a fogyasztói magatartás változásával valósulhat meg.


 

Az amerikai élelmiszerboltok általában 70-120 dollár közötti összeget fizetnek egy tonna élelmiszer-hulladék eltávolításáért. Az ebből készített új kísérleti műtrágya nem ugyanazokkal a kémiai összetevőkkel rendelkezik, mint a legtöbb növényi műtrágya.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala nem túlsgosan elnéző a leggyakoribb műtrágyatípusokkal szemben. A szervezet szerint ugyanis ezek túl sok nitrogént tartalmaznak, amely a környezet és az emberi egészség szempontjából sem előnyös,

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 23. 16:31