Óriási változások jöhetnek Békés megyében: ez rengeteg lakót érint

Óriási változások jöhetnek Békés megyében: ez rengeteg lakót érint

MTI
A háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása a cél; ennek érdekében indult el márciusban Békés vármegye több településén is a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése - közölte a Békésben szolgáltatást végző Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közleményükben azt írták: a háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka konyhai zöld- és élelmiszerhulladék. A becslések szerint évente 600 ezer tonna biohulladék kerül a csatornarendszerbe, nagyjából 320 ezer tonna pedig a szemétlerakókban végzi. Ez nagymértékben növeli a metánkibocsátást, így hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ráadásul a magas víztartalmú élelmiszerhulladék rontja a szemétégetők hatásfokát. A biohulladékból viszont megújuló energiaforrásként a biogázüzemekben energiát és szerves trágyát tudnak előállítani, amire nagy szükség van a termőtalaj megőrzése érdekében, évente ugyanis 80-110 millió köbméter talaj vész el.

A cél a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása lenne - írták. Jelenleg Magyarországon ez az érték csak 32,8, míg az unió országaiban átlagosan 48 százalék - idézi a közlemény Holopné Sztrein Beátát, a Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft. cégvezetőjét. Egy uniós irányelv alapján a hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani, ezért kezdődött el Magyarországon januárban a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békésen, Békéscsabán és Gyulán indult el a szolgáltatás - közölte a Tappe Kft. Hozzátették, márciustól biztosítják a társasházakban élők számára az ingyenes, házhoz menő biohulladék gyűjtését. A barna színű kukákat évente 72 alkalommal ürítik: novembertől májusig hetente egyszer, júniustól októberig heti két alkalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?