Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-ben keresték a lehetőségeket arra, hogy pálinkáik mellett egy szélesebb párlatválasztékkal is megjelenjenek a hazai és külföldi italpiacon. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum.
A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy gin-portfóliót hoznak létre, és idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin.
Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.
- mondta a cégvezető az agrárszektor.hu-nak.
A Gypsy esetében a gint cigánymeggyel teszik keszik különlegessé, a friss gyümölcs kivonatolt levét házasítják a lepárolt ginnel. A Chameleon egy teljesen más vonalat képvisel, itt a ginre jellemző borókás jelleg mellett azoknak a botanicaloknak (fűszereknek és gyógynövényeknek) a szerepét növelték, melyek a citrusos jegyeket hordozzák, így ezek az üde, lendületes ízek és illatok jelennek meg a párlatban. A ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. A növény kivonatának természetes kék színét a benne található antociánok okozzák, melyek pH-tól függően változtatják tónusukat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során rózsaszínes, lilás árnyalatot kap az ital a pohárban.
A három ginnel pedig minél szélesebb kört célozva szeretnék elérni, hogy egyrészt a kezdő ginfogyasztók érdeklődését is felkeltség a könnyedebb stílusú, egyedi ízű és megjelenésű termékekkel. Ugyanakkor egy modern, mégis klasszikus vonalú dry ginnel kiszolgálják a tapasztaltabb ginrajongókat is, a szakmát pedig különböző karakterű, koktélokhoz és long drinkekhez nagyon jól passzoló párlatokkal látják el egy hazai főzdéből. Azonban nemcsak a magyar piac meghódítása a cél: ahhoz, hogy nemzetközi szinten is hatékony legyen a márkaépítés, az egyik legrangosabb megmérettetésre, az IWSC-re (International Wine & Spirit Competition) is neveznek a termékekkel, a verseny hagyományosan novemberben zajlik Londonban.
Miközben a főzde folyamatosan keresi az innovációs lehetőségeket, és évek óta a párlat-szortiment fejlesztésén tevékenykedik, továbbra is a pálinka marad a meghatározó termék.