Egyre többen ültetnek ilyen növényt itthon: sok magyar gazda vág ebbe bele

Egyre többen ültetnek ilyen növényt itthon: sok magyar gazda vág ebbe bele

MTI
Az Országfásítási Program sikerét jelzi, hogy meghirdetése óta már több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák, a Településfásítási Programban pedig már 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a Vas vármegyei Pankaszon. A tárcavezető a szombathelyi Falco Zrt. idei fásítási programjának nyitó rendezvényén általános iskolás gyerekekkel közösen facsemetéket ültetett az Őrségi Nemzeti Park szívében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ismertette, hogy az idén további 10 ezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, köztük 78 Vas vármegyei településre. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye után országos szinten Vas vármegyéből érkezett a legtöbb igénylés facsemetékre - jegyezte meg. A miniszter szavai szerint hasonlóan sikeres az Újszülöttek erdeje program is, az Agrárminisztérium elkötelezettségét mutatja, hogy a vármegyében gazdálkodó állami erdészeti társaság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2020 óta a mintafásítási programok keretében 545 ezer darab facsemetét ültetett el a térségben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

De nem pusztán az erdőterületek nagyságát növeljük, hanem elkötelezettek vagyunk, hogy szemléletformáló és edukációs programokkal a fiatal generációknak is megtanítsuk az erdő szeretetét

- hangoztatta.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet fordít a kutatási tevékenységre, amelyek eredményeit a klímavédelemben és az azzal szorosan összefüggő erdőalapú körforgásos gazdaságban is fel tudják használni a szakemberek.

Az is vállalásunk, hogy a közös agrárpolitika - 2023 és 2027 között tartó - ötéves időszakában minden eddiginél többet, mintegy 310 milliárd forintot fordítunk a magyar erdőkre

- jelentette ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István hangsúlyozta: ugyanez a felelős hozzáállás jellemzi a FALCO Zrt. működését is, amelynek szakemberei az erdőre, a fára nem egyszer használatos alapanyagként tekintenek, hanem tisztelettel és gazdaságosan használják; fák ültetésével gondoskodnak az utánpótlásról, és a legújabb technológiák alkalmazásával, folyamatos fejlesztéssel biztosítják a hulladék faanyagok újrahasznosítást. A FALCO Zrt., a Kronospan Alapítvány és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány közös szervezésében csütörtökön 350 vasi kisdiák kapcsolódott be a közös élményt adó, szemléletformálásnak szánt faültetésbe. A Kronospan cégcsoporthoz tartozó FALCO Zrt. 25 ezer fa elültetését tervezi az idén, a kezdeményezésüket a Vidékfejlesztési Program keretében hazai költségvetési és európai uniós forrásokból az Agrárminisztérium is támogatja - mondta Eller Szilárd, a FALCO Zrt. ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?