Kész, vége? Tényleg leáldozóban a népszerű magyar gyümölcsnek?

Kész, vége? Tényleg leáldozóban a népszerű magyar gyümölcsnek?

agrarszektor.hu
Magyarországon a ribizlis termékek után szívesen nyúlunk, legyen szó pálinkáról, süteményről, fagyiról vagy éppen egy jó szörpről, viszont magában már sokkal kevesebbszer esszük. Sőt, a legtöbb boltban friss gyümölcsöt nem is árulnak, leginkább csak fagyasztott formában lapulnak a hűtőpultokban. Volt olyan év, amikor egyes termelőknek kamionnyi „bogyók” maradtak a bokrokon, sokan az eladással is küzdenek. Mindez azért is érdekes, mert a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Hogy hogyan állunk jelenleg ribiszkefronton, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény a bogyós gyümölcsökre, a hazai termesztés az elmúlt évtizedekben igencsak háttérbe szorult. Részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő igény miatt sajnos egyre kisebb területen foglalkoznak hazánkban bogyósokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben a meleg tél és az enyhe tavasz hatására előresietett a természet, a legtöbb gyümölcsfajnál körülbelül 10-14 nappal a szokásos szezonkezdet előtt már elindult az idény. Nincs ez másként a bogyósoknál sem, a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban érésnek indult. A körkép szerint idén közepesen jó évjárat várható bogyós gyümölcsökből. Bár a fogyasztók és a feldolgozóipar is igényelné, a bogyós gyümölcsök termesztése az elmúlt évtizedekben igencsak visszaszorult. Málnát már csak elszórtan termelnek hazánkban, összefüggő nagyobb ültetvények csak elvétve akadnak az országban:

  • Nógrád vármegyében 16 hektáron,
  • Heves vármegyében 10 hektáron,
  • Zala és Vas vármegyékben pedig 7-8 hektáron folyik málnatermesztés.

A régebben oly közkedvelt bogyósgyümölcs a kiskertekbe szorult vissza. Ennek hátterében az éghajlatváltozás mellett a kézi betakarítás miatti magas munkaerő-igény, illetve a magas munkaerőköltségek állnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem rózsás a helyzet

Már 2 évvel ezelőtt is komoly nehézségekkel néztek szembe a termelők. Lapunk akkor például arról számolt be, hogy volt olyan gazdaság is, ahol a bokrokon maradt több kamionnyi termés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2020-ban 1222 hektáron termesztettek ribiszkét hazánkban és 1170 hektáron takarítottak be összesen 4065 tonna termést. A korábbi éveket tekintve a 2018-as esztendő volt kiemelkedőbb a betakarított ribiszke mennyiségét illetően: a gazdálkodók mintegy 1273 hektárnyi összterületből 1214 hektáron takarítottak be összesen 4749 tonna termést. A KSH adataiból kiderült az is, hogy a ribiszke termőterülete 2014 és 2020 között csökkenést mutat, ez azonban nem egyenesen arányos a betakarított termés mennyiségével. Hiszen, míg 2018-ban mintegy 600 hektárral kevesebb volt a termőterület 2014-hez képest, a betakarított termés mennyisége mintegy 80 százalékkal több volt 2018-ban, mint 2014-ben. A többi bogyósunkkal pedig így állunk jelenleg:

  • Szedret országosan 30-40 hektáron termesztenek hazánkban, a hektáronkénti termésátlagok jóval magasabbak a ribiszkénél, jó terméskötödés esetén 10-20 t/ha között változik.
  • Köszméte-termesztésünk tíz évvel ezelőtt 100-150 ha felületet tett ki, ma alig éri el a 10 hektárt, viszont a 2022. évi rendkívüli aszályos időszakot leszámítva, az utóbbi öt évben a hektáronkénti termésmennyiségek a 25-30 tonnát is elérték. Mindez azt mutatja, hogy ebben a szegmensben jelentős technológiai színvonalemelkedés tapasztalható.
  • A bodza termőterülete 5000 és 6000 hektár között változik. Mivel döntően az élelmiszeripar használja fel a terméket, mint természetes színezőanyagot, így a felvásárlás egyszereplőssé vált, ami az árakat is alacsonyan tartja. Az értékesítési lehetőségeket tovább nehezíti, hogy a lényegesen egyszerűbben termeszthető szántóföldi kultúrákkal helyettesíthető a bodza, így, ha jó termés van ezen kultúrák esetében, akkor a felvásárlók bodza helyett az olcsóbb terményt választják.
  • A ribizlitermelők talán valamivel jobb helyzetben vannak, hiszen a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Nagyságrendileg 1000 hektárnyi felületen folyik a termesztése jelenleg, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal.

Mennyi az annyi?

Bár látszik, hogy a ribizli nem csúcskorát éri, ha valaki mégis szívesen fogyasztaná, viszonylag elérhető áron juthat hozzá. A Budapesti nagybani piacon a hazai I. osztályú gyümölcs kilóját 1200-1400 forint körüli áron adják. Boltokban pedig jóformán nem is lehet kapni frissen, csak fagyasztott formában, de az sem érhető el mindenhol. Pálinkaként viszont előszeretettel fogyasztják a magyarok, hiszen ribizlipálinkát rengeteg boltban és étteremben is árulnak. Fél liter átlagosan 10 ezer forint felett kapható.

Még a klímaváltozás ellenére is jól lehetne termeszteni a bogyósokat

Magyarországon hagyományosan Nógrád vármegye területe a bogyós gyümölcsök igazi otthona, de Győr-Moson-Sopron vármegye több része is kiváló adottságokkal rendelkezik a bogyósok termesztése terén. Bár az éghajlatváltozás hatásai nagyban megnehezítik a termelők dolgát, így is lenne lehetőség a málna, a ribiszke és egyéb bogyósok termesztésének fejlesztésére. A megváltozott klimatikus viszonyok miatt új megközelítés szükséges a nemesítésben, a fajták megválasztásában, a növényvédelemben, illetve a teljes termesztéstechnológiában. Miközben a tapasztalatok sokat segítenek, megnövekszik az adatok, az új szemléletmód és a modern megoldások szerepe. a gyakorlatban. A legújabb technológiák, mint a küszöbön álló drónos permetezés vagy az adatalapú területválasztás új perspektívákat nyithatnak az ágazat előtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31