Itt a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárulhat az aratás Békésben

Itt a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárulhat az aratás Békésben

MTI
Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés vármegyei gazdák. Úgy látják, kismértékben a búzavetés területe fog emelkedni, és van rá esély, hogy valamelyest a napraforgóé is nőni fog jövőre. A koordinációs bizottság adatai szerint őszi búzát 95 ezer hektáron terveznek vetni, jelenleg 20 százalékon állnak. Őszi árpa 24 ezer hektáron terem majd a tervek szerint, jelenleg 16 800-at vetettek be.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság összesítése szerint a 84 466 hektárnyi napraforgóterületet learatták, csaknem 230 ezer tonna termés keletkezett; a vármegyei átlag hektáronként 2,7 tonna lett, ami kedvezőbb a vártnál. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint 3 tonna felett lett volna igazán jó a termésátlag; vannak olyan gazdák, akik elérték, sőt meg is haladták ezt a szintet. Az időjárási körülmények mellett azonban jónak mondható a 2,7-es érték. Ráadásul javul a napraforgó felvásárlási ára; a kezdeti 150-160 ezer forint tonnánkénti árhoz képest már 180-185 ezer forint is elérhető; utóbbinál "egy kis nyeresége is lehet" a gazdának - mondta.

Kukoricát 85 265 hektáron termesztettek, mintegy 500 hektáron beszántják a termést; jelenleg 98 százalékos a betakarítottság. Csaknem 457 ezer tonna termés keletkezett, a vármegyei átlag hektáronként 5,5 tonna lett. Barabás Béla elmondta, az aratás elején magas toxinfertőzöttségről szóltak a híradások, a munkálatok előrehaladtával azonban lényegesen javultak a mérési eredmények, ám a negatív hírnek árletörő hatása volt. Jelenleg 72-77 ezer forint között veszik át a kukorica tonnáját, ami az előző évinél magasabb, ám a titkár szerint 90-100 ezer forint közötti felvásárlási árnál jönnének ki nullára a gazdák.

Békésben végeztek a burgonya betakarításával: 177 hektáron 2832 tonna termés lett. Végéhez közeledik a szója betakarítása is, csaknem 4 ezer hektáron eddig 1,9 tonnás termésátlagot regisztráltak. Nem kezdték el még a mindössze 33 hektáron termesztett cukorrépa betakarítását, ugyanis a feldolgozó gyárban az átvétel lelassult, csak akkor szedik fel a gazdák, amikor a gyár fogadni tudja a terményt - hangzott el a bizottság ülésén.

Elkezdődtek a vetési munkálatok is, amelyet most némileg hátráltat a csapadék. Az őszi káposztarepce vetésterülete országosan csökken, Békésben 7 ezer hektár helyett valószínűleg csak 4900-on fogják termeszteni. Barabás Béla szerint ennek több oka is van. Egyrészt az elmúlt években veszteséget hozott a termény; másrészt augusztus végén, szeptember elején, amikor ideális lett volna a vetés, nagyon száraz volt a talaj, nem voltak kedvezőek a feltételek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02