Hódít az őrület: rengetegen ültetnek ilyen növényeket Magyarországon

Hódít az őrület: rengetegen ültetnek ilyen növényeket Magyarországon

MTI
Az Országfásítási program részeként 2020-ban indított Településfásítási program sikeres, amit az is mutat, hogy az indulás óta ez év végéig több mint kétezer településen 56 ezer sorfát ültetnek el - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszolnokon. A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, célja az erdők gyarapítása és a biológiai sokszínűség biztosítása, hozzájárulva az ország környezeti állapotának javításához.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A tárcavezető kiemelte, hogy a program a rendszerváltás óta a legnagyobb belterületi fásítási program. Az idén tízezer sorfa jut el 543 településre, a tavaszi időszakban 226 településen már négyezret elültettek, a mostani, őszi ültetési időszakban pedig 317 település kap hatezer sorfát - ismertette. Az ültetések novemberig befejeződnek. A miniszter elmondta, hogy a legtöbb igénylés az idén Somogy vármegyéből érkezett, ahonnan 48 település jelentkezett. Győr-Moson-Sopron vármegyében az idén 41 település kap összesen 647 fát, amiből ősszel 25 településre érkezik 354 fa. A 2020-as indulás óta összesen 183 település jutott fához a vármegyében - mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István hangsúlyozta, hogy az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított program a helyi közösségeket is erősíti. Kiemelte: a kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára, az erdők megmaradása és gyarapodása ugyanis jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani lehet a biológiai sokszínűséget, az ország környezeti állapotának javulását, így az egészséges élelmiszerek előállítását.

Hozzátette: a munkát folytatják, mert a cél az, hogy 2025-re a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra nőjön az erdei fafajokkal borított területek nagysága. Nagy István beszélt arról is, hogy Mosonszolnokon húsz fát ültetnek, tíz platánt és tíz ezüst hársot. A település a programban 2021 tavaszán már kapott harminc fát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?