Több mint 13 millió liter pálinkát főztünk

agrarszektor.hu
Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben, az ehhez szükséges feltételeket most mérik fel a szakértők - közölte V. Németh Zsolt csütörtökön Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 11. Országos Pálinka Fórumon elmondta: megvizsgálják, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az alapanyag-termelésnek, a feldolgozó kapacitásoknak, a piackutatásnak és a marketingnek. A múlt évben a kereskedelmi céllal főzött - 50 százalékos - pálinka mennyisége elérte az 1,76 millió litert, míg a szabad forgalomba bocsátott, bérfőzött - 50 százalékos - párlat mennyisége 11,86 millió litert tett ki. Magyarországon 550 bérfőzést végző szeszfőzde van, a kereskedelmi főzdék száma 86.

Az államtitkár jelezte: a kereskedelmi, a bér- és a magánfőzés, a pálinkafőzés egymást kiegészítő szegmensei. Emlékeztetett: 2010 óta - a jövedéki törvény módosítása nyomán - a magánszemélyek nemcsak bérfőzésben, hanem saját desztillálóberendezéssel, adóraktári engedély nélkül is előállíthatnak pálinkát. Így lehetővé vált a szabad párlatfőzés Magyarországon. V. Németh Zsolt úgy vélekedett: szoros a kapcsolat a pálinka és a vidékfejlesztés között, a pálinkafőzésnek ugyanis szerepe van a hagyományok, a helyi kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékek megőrzésében. Különösen igaz ez a tájfajták megvédésében - hangsúlyozta.

Emellett felhívta a figyelmet a pálinkafőzéshez kapcsolódó zöldség és gyümölcstermesztés meghatározó szerepére a vidéki munkahelyteremtésben, és arra, hogy a termelők, feldolgozók és a szolgáltatást végzők profitja is a vidéken marad, így az a helyi gazdaságfejlesztés eszköze is. Beszélt arról is: a gyümölcsültetvények telepítésének és korszerűsítésének támogatása, a mezőgazdasági termékek értéknövelő (ÉLIP), valamint a mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatása szintén kapcsolódik a pálinkafőzéshez. A gyümölcsösök fejlesztésére - 2008-2011 között - mintegy 8,5-8,6 milliárd forintot kötöttek le a gazdálkodók. Az ÉLIP esetében ez a kötelezettségvállalási összeg: 6 milliárd, míg a mikrovállalkozások támogatására mintegy 556 millió forint volt.

Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, nagymester az MTI-nek elmondta az utóbbi tíz évben folyamatosan csökken Magyarországon az égetett szeszes italok fogyasztása. Ez alól kivétel volt a pálinka az utóbbi két évet kivéve. Hangsúlyozta: vissza kell állítani a pálinkaminősítés hitelességét, át kell tekinteni, korszerűsíteni a pálinkára vonatkozó szabályozást, és összefogást sürgetett a pálinkafőzésben érintettek között.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?