Hatalmas mennyiségű élelmiszert dobnak ki a brüsszeli bürokraták

agrarszektor.hu
Hatalmas élelmiszer-pazarlás folyik az Európai Uniós intézményekben. Az unióban évente csaknem 90 millió tonna élelmiszert pazarolnak el, és ehhez nagymértékben hozzájárulnak a brüsszeli rendezvények után megmaradt élelmiszerek is. Nincs egységes stratégia az élelmiszer-hulladékok kezelésére, ezért Európai parlamenti képviselők most azt szorgalmazzák, hogy a megmaradt ételeket karitatív szervezeteknek ajándékozzák el.

Jövő héten ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Becslések szerint évente 88 millió tonna élelmiszert pazarolnak el az uniós állampolgárok, ami ha nem történik azonnali intézkedés, 2020-ra a 126 millió tonnát is elérheti - írja az euractiv.com. Az adatok azt mutatják, hogy az élelmiszer-hulladékok 70 százaléka a háztartásokból, az élelmiszeriparból és a kiskereskedelemből, míg a fennmaradó 30 százalék a termelési és az egyéb feldolgozó-ágazatokból származik.

2015-ben az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkenti az élelmiszerpazarlást.

Ezenkívül létrehoztak egy új programot, amely az élelmiszer-pazarlásról és az élelmiszer-hulladékról szól, és célja, hogy jobban koordinálja a helyzetet a tagállamokban.

Továbbra is kérdés azonban, mit tesznek az uniós intézmények saját élelmiszer-hulladékukkal? A portál szerint bárki, aki járt már Brüsszelben uniós rendezvényen, láthatta a "a szendvicsek végtelen sorát", amelyek az intézmények konyháiból "özönlenek ki". Az ellátás ilyenkor annyira bőséges, hogy sok lobbista, újságíró és gyakornok büszkélkedhet azzal, hogy napokig jóllakhatott az EU vendégszeretetét élvezve.

Ugyanez a helyzet az uniós intézmények étkezdéivel is. Ahogy a nagyüzemi vendéglátóknál, itt is óriási mennyiségű ételt kell elkészíteni, és csak reménykedhetnek abban, hogy az aznap elkészített ételek elfogynak a nap végére. Az azonban nem derül ki, mi történik az el nem fogyasztott ételekkel.

Az Európai Unió intézményeinek éttermeiben dolgozók szerint "élelmezésbiztonsági okokból" még ők sem tudják hazavinni a megmaradt ételeket, így az sem jöhet szóba, hogy valakiknek maguk adományozzák oda azokat.

Egy európai parlamenti képviselő ezért nemrégiben azt kezdeményezte, hogy az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsának étkezdéiből származó élelmiszer-hulladékokat adományozzák oda brüsszeli karitatív szervezeteknek, illetve egyesületeknek.

Brüsszelben is sok a rászoruló, hiszen csak itt 2015-ben 2500 hajléktalan ember élt. A városban létezik egy élelmiszerbank, amely együttműködik az élelmiszeriparral, így a megmaradt élelmiszer-hulladékokat az "EU fővárosában" is sok rászorulónak lehetne eljuttatni - vélik parlamenti képviselők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?