110 éve született a magyar természetfilmek legendás alkotója

110 éve született a magyar természetfilmek legendás alkotója

MTI
Száztíz éve, 1914. szeptember 2-án született Mezőtúron Homoki Nagy István Kossuth-díjas filmrendező, az első egész estés magyar természetfilm készítője. Az MTVA Sajtóarchívuma összeállítással emlékezik az alkotóra.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kecskeméti református jogakadémián, majd a szegedi egyetemen tanult, 1937-ben jogi diplomát szerzett, majd 1942-ben az egyesített bírói és ügyvédi vizsgát is letette. A jogi pályán csaknem húsz évig maradt, Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen dolgozott.

1939-től jelentek meg madárfotóival illusztrált cikkei, amelyekért a Magyar Ornitológusok Szövetsége Herman Ottó-éremmel tüntette ki. 1943-44-ben több helyszínen is megtartotta Színes filmmel vadmadarak után című, 500 színes diával illusztrált előadását.

Bejárták az egész országot

1945-től az Országos Természettudományi Múzeum Sajtó- és Fotóosztályának vezetője volt, s ekkoriban kezdett próbálkozni a mozgófilmmel. 1949-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyártól madárfilm elkészítésére kapott felkérést, a természetfilmek gyártásában évekig félállásban vett részt, majd 1954-ben teljesen feladta a jogi pályát.

Bejárták Magyarország legszebb tájait, forgattak a Duna és a Tisza mentén, a gemenci vadrezervátumban, a Kis-Balaton nádasaiban, a Vértesalján. Kezdetben rövidfilmeket készített (A Kis-Balaton nádrengetegében, Egy kerecsensólyom története), majd 1951-ben elkészült a Szeged melletti Fehér-tó vízi- és madárvilágát bemutató Vadvízország, az első egész estét betöltő magyar természetfilm. Alkotása itthon és külföldön is nagy sikert aratott, 1952-ben Karlovy Varyban megkapta a legjobb operatőri munkáért járó díjat.

A csodálatos képekben valódi egységet alkotott a művészi és a tudományos munka, miként a Hortobágy peremén fekvő ohat-pusztakócsi sziki tölgyesben élő kékvércsék életét bemutató A kékvércsék erdejében című nagyfilmben is.

Történetet is írtak hozzá

Homoki Nagy az ötvenes évek végén stábjával és népes állatsereglettel a Vértesalján elterülő Alcsútdobozra költözött, hogy állatfilmeket készítsen. A Cimborák első része, a Nádi szélben már nem természetfilm, hanem kerek történet, amelyben Fickó, a komoly magyar vizsla, Pletyka, az izgága tacskó és Nimród, a vadászhéja izgalmas kalandjait követheti nyomon a néző. Más állatokkal együtt ugyanők a főszereplői a Hegyen-völgyön című második résznek is.

Ilyen volt a Pletyka délutánja, A sasfióka, a Macskakaland, a Kurtalábú pásztor, a Magyar Televízió részére Plútó és Puck címmel készített sorozatot mosómedvével és hollóval a főszerepben. Munkájában a tökéletességre törekedett, filmjei elkészítéséhez sok türelem kellett, mert a természetben ellesett jelenetek egyszeriek és megismételhetetlenek, de sohasem mondott le a szakmai igényességről.

Úttörő alkotó volt

Homoki Nagy István világszerte elismert szaktekintély volt, aki iskolát teremtett nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi természetfilm-gyártásban is. Tagja volt a Nemzetközi Fotóművész Szövetségnek és az Angol Királyi Társaságnak, filmjeit akkor is negyven ország vásárolta meg, amikor magyar film nem, vagy alig jutott külföldi piacra.

A rendező 1979. december 14-én halt meg, sírján Nimród képe látható, alatta a felirat: "Gyöngyvirágtól lombhullásig". Műveit a televíziók ma is gyakran műsorukra tűzik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 14:01