Aggasztó a helyzet: komoly akadályokba ütközik az aratás Békés megyében

Aggasztó a helyzet: komoly akadályokba ütközik az aratás Békés megyében

MTI
Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Őszi árpát Békésben 23 ezer 722 hektáron vetettek, eddig a terület 20 százalékán végeztek a munkával, a termésátlag 4,5 tonna hektáronként. Kozsuch Kornél bizottsági elnök, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke az ülésen elmondta, hogy egyelőre nagy szórást tapasztalnak a megye különböző részein a termésátlagot illetően. Van olyan terület, ahol még áll a belvíz az árpatáblákon. Ahol nincs nagy termésátlag, ott a termény minőségét jelző hektolitersúly is probléma. A sok csapadék a fuzárium fertőzöttséget nem befolyásolta, raktározási problémákkal a gazdáknak egyelőre nem kell számolniuk - tette hozzá. 

Őszi búzát 89 ezer 181, őszi káposztarepcét 17 ezer 868, tritikálét 3 ezer 402, rozst 149 hektáron vetettek Békésben. Ezek aratása még nem kezdődött el. 

Tóth János, a Békés Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője az ülésen elmondta: tavaly 31 ezer hektárra 918 kárbejelentés érkezett hozzájuk, az idén ez a szám már eléri 27 ezer hektárt. A károk 85 százaléka aszálykár, 10 százaléka felhőszakadás miatti kár, a maradék 5 százalék fagy, belvíz és jégeső okozta kár.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?