Drámai a helyzet Európában: rekordnagyságú tüzek pusztítottak az erdőkben

Drámai a helyzet Európában: rekordnagyságú tüzek pusztítottak az erdőkben

MTI
Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának ismertetett adatai szerint. A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erődtűz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan - az év elejétől augusztus 13-ig - 420 913 hektár erdő égett le. Az elpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 087 hektárra nőtt.
Az EFFIS 40 ország - az EU-s tagok és további 13 ország - területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat. A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni. Az idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Így mindenütt "aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk" - idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát. A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 292 hektárral.

MTI/EPA/LUSA/Nuno André Ferreira

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?