Kemény fagy jön vasárnap: mínuszokkal tér vissza a tél az országba

Kemény fagy jön vasárnap: mínuszokkal tér vissza a tél az országba

MTI
A tavaszias időjárásban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és mínusz 5 Celsius-fok közötti éjszakai fagyok - írta agrometeorológiai elemzésben az Országos Meteorológiai Szolgálat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szolgálat honlapján közölt elemzés szerint az elmúlt egy hétben tavasziasra fordult az időjárás, a február eleji megtorpanás után újra fejlődésnek indult a vegetáció. Azt írták, az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte a sokéves átlag alatt alakult, így a talajok felső rétege sokat száradt, szikkadt január vége óta, amikor még jelentős belvíz borította a földeket főként az Alföld területén. A hőmérséklet múlt péntek óta jelentősen, 6-9 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a napi középhőmérsékletek 7-11 fok között voltak. A február első két hetében 5-20 centiméteres mélységben sokfelé átfagyott talaj országszerte kiengedett, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet már 6-7 fok körül alakul.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. Azóta azonban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció: a som már az északkeleti országrész hegyvidéki területein is virágzás előtt áll, és a gyümölcsfák, még a körte rügyei is erősen meg vannak pattanva Miskolc térségében - írták, megjegyezve, délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött.

Hozzátették, idén igaznak bizonyul a népi megfigyelés, miszerint "Jégtörő Mátyás, ha nem talál, csinál": egy szombaton átvonuló hidegfront mögött ugyanis a hőmérséklet szombat délutántól számottevően visszaesik, vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és mínusz 5 fok közötti éjszakai fagyok, és aznap napközben sem melegszik 5 fok fölé a levegő. Hétfőtől kissé erősödik a nappali felmelegedés, de a 10 fok fölötti maximumok a jövő hét közepéig nem térnek vissza. Vasárnap a csapadék halmazállapota a szombati esőből havas esőbe, hóba vált át, majd a jövő hét első felében országszerte szárazabbra fordul az idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06