Egyre többen ültetnek ilyen fákat itthon: sok településen vágnak bele

Egyre többen ültetnek ilyen fákat itthon: sok településen vágnak bele

MTI
A Településfásítási Programban eddig több mint 36 ezer fát ültettek el, az őszi ütemben pedig újabb 8 ezer csemete kerül ki a falvak, kistelepülések közterületeire - közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kisteleken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor a Csongrád-Csanád vármegyei település termelői piacánál, ahol 25 magas kőrist és korai juhart ültettek, azt mondta, az agrártárca 2019-ben hirdette meg az Országfásítási Programot, a következő évben pedig elindult a Településfásítási Program. Helyszínenként 10-30 fa ültetésére 1350 település pályázott. A kezdeményezésben részt vevő 10 ezer lélekszámúnál kisebb településeken eddig mintegy 36 500 fát ültettek el. A programhoz a földlabdás facsemetéket a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja - tudatta a politikus. A program szeptemberben elkezdődött, harmadik ütemében 345 településen 8 ezer facsemetét ültetnek el, és a kezdeményezés jövő tavasszal is folytatódik - közölte az államtitkár.

A térség országgyűlési képviselői posztját betöltő politikus elmondta, a faültetés a környezet- és természetvédelemre is felhívja az emberek figyelmét. Nem elhanyagolható az sem, hogy az elültetett fák javítják környezetük mikroklímáját - hangsúlyozta Farkas Sándor. Az államtitkár kitért arra is, az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki a fával borított térségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?