Brutális hideg jön Magyarországon: olyan fagy lesz, amilyen rég volt itthon

Brutális hideg jön Magyarországon: olyan fagy lesz, amilyen rég volt itthon

MTI
Támadásba lendül a tél vasárnap, hétfőn hajnalban már sok helyen -5 fok alá zuhanhat a hőmérséklet Magyarországon. Habár sok még a kérdőjel, de az biztos, hogy hidegbetörés jön hétvégén, és kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már mínusz 40 fokot is mértek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sok kérdőjelet tartogat még a hétvégi hidegbetörés, ami igazából a hét legeslegvégére fog tolódni: vasárnap délután észak-északnyugat felől szó szerint ránk fog szakadni a sarkvidéki hideg és hétfőn virradóra már az egész Kárpát-medencét ez a fagyos levegő fogja kitölteni - írja az Időkép. Ez persze viharos széllel fog párosulni: vasárnap a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben délután és este akár 70-80 km/órás lökések is lehetnek majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kicsit jobban megnézve a meteorológiai szituációt, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy a Skandináv-félsziget felett már most szibériai hideg rostokol, Svédországban kedden már mínusz 40 fokot is mértek. Nálunk a hét hátralévő részében folytatódik az enyhe, olykor már-már tavasziasnak nevezhető időjárás, majd hétvégére markáns mediterrán ciklon alakulhat ki, melynek eleinte az előoldali áramlási rendszerébe fogunk elhelyezkedni, majd fokozatosan átkerülhetünk a hátoldalára: ekkor indul majd meg a hideg beömlése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eseménytől időben még igen messze vagyunk, emiatt a csapadék pontos elosztását nehéz lenne most megmondani, de a jelenlegi számítások szerint a Dunántúlon vasárnap délután, a középső területeken az esti, éjszakai órákban, míg a keleti országrészben hétfőn virradóra történhet majd meg a halmazállapotváltás, tehát ekkortól várható újra havazás. Hétfőre tehát már mindenütt fagyni fog, éjjel akár -5, -8 fok is lehet, sőt, a legtöbb helyen napközben is hideg, fagyos időben lesz részünk. Nagy lesz a kontraszt, hiszen vasárnap még 2 és 11 fok közötti csúcsok lesznek, majd hétfőre jelentősen visszazuhan a hőmérséklet. Keddre virradóra már -10 fok alá is mehetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02