Lecsap a fagy Magyarországra: ezért lesz -10 fok a héten

Lecsap a fagy Magyarországra: ezért lesz -10 fok a héten

MTI
A karácsony rekordmeleget hozott 2023-ban, és az új év napjai is az átlagot jócskán meghaladó hőmérsékletekkel teltek. A „messzi északon” viszont már december 30-án olyan folyamat kezdődött, ami múlt vasárnaptól a jövő hét elejéig komoly változást hoz Magyarország időjárásában is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A poláris örvény ugyanis jelentősen gyengült, ennek hatására pedig három hullámban »indult« fagyos, sarkvidéki levegő dél felé

- mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Az örvény meggyengülése, „szakadozása” erős észak-déli áramlást, úgynevezett meridionális hullámokat generál, amely nyomán sarkvidéki hideg tör mélyen délre.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A poláris örvény december 30-ai gyengülése már az új év első napjaiban rég nem látott mínuszokat okozott Skandináviában. A második hullám pedig január 7-én hazánkba is betört, a hidegfront több mint 15 fokos lehűlést hozott. A harmadik hullám előre láthatóan január 12-én, pénteken érkezik, és összességében még a januári átlagnál is 2-3 fokkal hidegebb napokat eredményez. Ez tehát azt jelenti, hogy az elkövetkezendő napokban az ország jelentős részén akár -10 fok is lehet hajnalban, de napközben is fagypont körüli értékeket mérhetünk. Több területen egész nap maradnak a mínuszok. Főleg a hóval borított területeken lesz „hidegebb”, ezeken a részeken fordulhat elő a leggyakrabban a -10 fok körüli hőmérséklet. Másutt -5, -8 fokos reggelekre számíthatunk, napközben nulla fok körüli maximumok várhatók. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02