Belehúztak a törökök: eláraszthatják dinnyével ezeket az országokat

Belehúztak a törökök: eláraszthatják dinnyével ezeket az országokat

agrarszektor.hu
Az előző években az időjárás nem kényeztette el a török dinnyetermesztőket, de az idei szezon egyelőre kedvezően alakul, és 12%-kal nagyobb termés várható. Az elmúlt évek során a török görögdinnye exportpiacai diverzifikálódtak: az európai és közel-keleti piacok mellett Oroszország és néhány ázsiai ország is fontos export-célpontokká váltak. Törökország általában a következő országokba exportál görögdinnyét: Németország, Hollandia, Anglia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Oroszország és más FÁK államok.

A Freshplaza hírportálnak Tarkan Kocakurt, a Heptaze török zöldség-gyümölcs exportőr vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a 2023-as szezonban 3,9 millió tonna görögdinnyét termeltek Törökországban - ezzel a dinnye az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs az országban - írja a FruitVeB. Kocakurt szerint Adana tartomány adja a török termelés 23%-át, Antalya körzete 12%-ot, nagyobb régiókat tekintve pedig a a török görögdinnye-termesztés nagy része a Földközi-tengeri, az Égei-tengeri és a Délkelet-anatóliai régióban folyik. Az előző években az időjárás egyáltalán nem könnyítette meg a termelők helyzetét, de Kocakurt szerint az idei szezon eddig részében a korábbiaknál kedvezőbbek voltak az időjárási körülmények:

Míg 2022-ben az időjárási körülmények negatívan befolyásolták a görögdinnye termesztését, különösen az aszály növelte az öntözési igényt és az általános költségeket. A szélsőségesen magas hőmérsékletek csökkentették a gyümölcsök fejlődését és minőségét. A 2023-as évben az időjárási viszonyok stabilabbak voltak, mint az előző évben, főleg a rendszeres esőzések növelték a termelékenységet, de a helyi jégesők és viharok egyes területeken komoly károkat okoztak. Az idei évet tekintve viszont elmondható, hogy az időjárási feltételek általában kedvezőek, így a hozamok az egyenletes csapadékeloszlásnak és a megfelelő hőmérsékletnek köszönhetően nagyobbak lesznek.

A tavalyi évhez képest ezért az idei görögdinnyetermés növekedést mutat: azonos termőterület mellett körülbelül 12%-os bővülés várható. Kocakurt szerint a jövőben változások várhatók a görögdinnye termelésében, mivel a külkereskedelemben ez a gyümölcs nem számít túl fontos export terméknek, és a belföldi fogyasztás évek óta stagnál. A görögdinnye termelési mennyisége és ára nincs egyensúlyban, ami a termelési szezonban túlzott áringadozást okoz. Ez a helyzet nincs jó hatással az exportra sem, így ennek volumene is csökken. Kocakurt szerint a török görögdinnye-ágazat számára több nagy kihívás is jelentkezett az idei évben, például a magas költségek:

A Törökországban 2024 eleje óta tapasztalható gazdasági ingadozás és magas infláció miatt nagymértékben megnőttek az inputanyagok, például a műtrágyák, vetőmagok, az üzemanyag és a munkaerő költségei. A foglalkoztatás szinte teljesen átállt az illegálisan az országba érkezett munkavállalókra, és azok a gazdák, akik nem tudják megfizetni a törvényben előírt munkabéreket, bevándorlókat kezdtek el foglalkoztatni. A nagyobb képet nézve a törökországi növénytermesztő gazdák száma napról napra csökken, és egyre többen gondolják úgy, hogy ez pusztán politikai döntés vagy egy nagyobb játszma része.

Törökországban a görögdinnye árát a szabad piac határozza meg, és a termelők néha nehéz helyzetbe kerülnek emiatt, ezért a termelőknek össze kellene fogniuk: egyesüléseket kell létrehozniuk, szakosodniuk és szövetkezeteket kell kialakítaniuk. A költségek csökkenthetők a szövetkezeteken keresztül történő, nagyobb tételű közös beszerzésekkel. Ehhez viszont az államnak is olyan törvényeket kellene alkotnia, amelyek ösztönzik a mezőgazdasági munkát, és támogatást kellene nyújtani a mezőgazdasági munkavállalók foglalkoztatására, továbbá ösztönzőket, például adómentességet és üzemanyagadó-mentességet kellene biztosítania az ilyen munkaerőt alkalmazó gazdák számára - mondta a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31