Döbbenetes, ami ebben a magyar városban zajlik: ennek nem lesz jó vége

Döbbenetes, ami ebben a magyar városban zajlik: ennek nem lesz jó vége

MTI
Szeged belvárosában jelentősen emelkedett az éves középhőmérséklet, tavaly 15,2 Celsius fok volt, ami olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén folyó, az éghajlatváltozás városi hatásait vizsgáló kutatásról szóló közlemény szerint az elmúlt egy év középhőmérséklete Szeged külterületén 14,4 Celsius fok volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak 11,5 fokos átlagát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt 13 hónap a mérések kezdete óta a legmelegebb volt globálisan. Ez az extrém meleg Magyarországon is megfigyelhető. Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék és a HungaroMet Zrt. együttműködésének köszönhetően 1998 óta Szegeden nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is zajlanak mérések. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása. A kutatás hozzájárul a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szeged belvárosában az elmúlt év átlaghőmérséklete mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, mint a külterületen. A külterületen mért értékek is jelentősen emelkedtek, ami az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A város klímamódosító hatása tovább fokozza az éghajlatváltozás következményeit a településeken, ezt jól mutatja a Szeged belvárosában és külterületén mért adatok közötti jelentős különbség - tudatták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. augusztus 16. 06:01