A gabonaegyezményről egyeztetett az ukrán elnök és a brit miniszterelnök

A gabonaegyezményről egyeztetett az ukrán elnök és a brit miniszterelnök

MTI
Az ukrajnai gabonaexport újraindításáról, a gabonaegyezmény felélesztésének lehetőségéről egyeztetett hétfőn telefonon Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbeszélés során a brit kormányfő elmondta, London szorosan együttműködik az egyezmény egyik aláírójával, Törökországgal a gabonaexport visszaállítására irányuló erőfeszítésekben, az Egyesült Királyság pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnökeként továbbra is elítéli Oroszország viselkedését - tájékoztatott Sunak egyik szóvivője közleményben. A felek egyeztettek az ukrajnai háborús fejleményekről is, Rishi Sunak pedig mély felháborodását fejezte ki az orosz erők legutóbbi, a dél-ukrajnai Odesszát ért támadásai miatt. Sunak egyúttal biztosította ukrán kollégáját, hogy kormánya nem hagy fel Kijev katonai támogatásával, és további rakétákat, valamint lőszereket fog küldeni az ukrán haderőnek - tette hozzá a szóvivő.

Oroszország a múlt héten bejelentette, nem hosszabbítja meg a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, amely július 17-én, éjfélkor járt le. Moszkva előzőleg közölte, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén az egyezség része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen. Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "körbejárják" a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?