Új fejlemény: az Agrofert nem kap több agrártámogatást

MTI
A cseh állam egyelőre nem fizeti ki az Agrofert holdingnak a 2017 februárja után megítélt uniós mezőgazdasági támogatásokat - jelentette be Martin Sebestyán, az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap (SZIF) igazgatója csütörtökön Prágában. Januárban az Európai Unió ellenőrei megállapították, hogy a korábban Andrej Babis tulajdonában lévő cégre a kormányfőnek továbbra is befolyása van, és befolyásolni tudja az uniós támogatások szétosztását. Részben emiatt kedden több mint százezren tüntettek Prágában, és a cseh kormányfő lemondását követelték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sebestyán elmondása alapján megelőző intézkedésről van szó, és a döntés reagálás az Európai Bizottság második könyvvizsgáló jelentésére, amelyet Brüsszel szerdán adott át Prágának. A SZIF 2017 februárja után eddig 63 millió koronát fizetett ki 12 projekt támogatására az Agrofertnek. Sebestyán nem közölte, milyen nagy a további megítélt támogatások összege, amelyek kifizetését most leállították. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unió ellenőrei januárban jártak Prágában, ahol egy héten át vizsgálták az Agrofert holdingnak a múltban kifizetett uniós támogatásokat. Az Agrofert korábban Andrej Babis tulajdonában volt, de miután kormányfő lett 2017-ben, cégeit két vagyonkezelő alapba helyezte, hogy eleget tegyen a cseh összeférhetetlenségi törvénynek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az ellenőrök két jelentést készítettek. Az első könyvvizsgálói jelentés megállapította: az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik a törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását. Babis a jelentést tévesnek minősítette és elutasította. A bizalmas dokumentum ugyanakkor nyilvánosságra került, és Babis éles támadások kereszttüzében van a politikai ellenzék és a sajtó részéről. Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, kedden több mint százezren tüntettek Prágában, Babis lemondását követelték. A prágai lapok szerint nem kizárt, hogy Csehországnak az ügy kapcsán mintegy 450 millió koronát kell majd visszafizetnie az Európai Uniónak. A második jelentés, amelynek tartalma eddig nyilvánosan nem ismert, konkrétan csak az agráripari támogatásokkal foglalkozik. Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a jelentést pontatlannak és a cseh mezőgazdaság elleni támadásnak minősítette.

A jelentésben a miniszter családja is érintett az Agrotrade cég révén, amely édesapja és testvére tulajdona. Bár a dokumentum a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azt nem írja, hogy Miroslav Toman is összeférhetetlenségi helyzetben lenne, a SZIF leállította az Agrotrade-nek megítélt állami támogatások kifizetését is. A hozzáférhető információk szerint mintegy hatmillió koronáról van szó. "A jelentésben említett projektek támogatását még miniszteri tisztségem előtt hagyták jóvá" - állította a miniszter újságírók előtt. 

Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az Európai Bizottság a második jelentésben azt követeli, hogy Csehország fizesse vissza Brüsszelnek a 2017 februárja után az Agrofertnek kifizetett uniós támogatásokat. Konkrét összeg a dokumentumban állítólag nem szerepel. Andrej Babis miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy Prága a megszabott idő alatt áttanulmányozza a könyvvizsgáló jelentéseket és válaszolni fog Brüsszelnek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06