Több milliárd forintot nyertek a magyar borászok: erre használhatják fel a pénzt

Több milliárd forintot nyertek a magyar borászok: erre használhatják fel a pénzt

MTI
A magyar borászok bíznak a jövőben, a sikeres újraindulásban, amit jelez, hogy új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez sokan nyújtottak be pályázatot tavaly és több mint 8,5 milliárd forintnyit jóvá is hagytak ezekből az igényekből - mondta az agrárminiszter pénteken, Etyeken, a Borászok Borásza 2021 díjátadó ünnepségén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István arról is beszélt, hogy júniusban újabb két beruházási pályázati lehetőség lesz, amelyek az élelmiszeripari cégek mellett a borászok számára is megnyitják az újabb fejlesztési lehetőségeket. A miniszter sokat vár a szintén a következő hetekben megjelenő, minőségrendszerekhez kapcsolódó promóciós pályázattól is, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) együttműködésben alakítottak ki. A borpromóciós támogatás több mint 7 milliárd forint lesz, ebből a borászok számára 3,1-3,2 milliárd forint forrás használható fel az unión belüli és azon kívüli tevékenységre is - tette hozzá a tárcavezető.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Nagy István úgy vélte, a vírushelyzetben a szőlészek, borászok is hősiesen helytálltak, a kormány pedig segítette őket: 2020-ban közel 5 milliárd forintnyi többletforrást tudtak az ágazat számára juttatni, ebből 2,1 milliárd forintot tett ki a HoReCa szektorba (a vendéglátóipar azon szegmense, amely a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál) értékesítő borászatoknak juttatott támogatás.

A rendezvényen Nagy István miniszter adta át a Borászok Borásza 2021 díjat, akit a Kárpát-medence 50 legjobb borásza választott ki titkos szavazáson. A díj tizenötödik nyertese Bodó Judit tokaji borász, a Bott Pince tulajdonosa lett. A díjazott elmondta, hogy Felvidékről származnak férjével, s egyikük sem végzett borász, nem is érzik magukat "feketeöves vérbeli borásznak". Bodó Judit beszélt arról is, hogy őket nem érdekli a sav és a PH-érték, mint ahogy a borban lévő maradék cukor sem, sokkal inkább csak az, hogy a borokon keresztül a több száz éves hagyományokat tovább tudják vinni, s átadják a következő generációnak. Az est folyamán átadták még a Borászok Barátja díjat, amelyet idén Bányai Gábor Botond, a borigo.hu és a Borigo kiadvány alapítója kapott, illetve kiosztották a Jövő borásza ösztöndíjat, amelyet Takács Réka Emese vehetett át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?