Pörögnek a fejlesztések a magyar agráriumban: milliárdokra pályázhatnak a gazdák

Pörögnek a fejlesztések a magyar agráriumban: milliárdokra pályázhatnak a gazdák

MTI
A magyar gazdákra mindig és minden körülmények között számíthat az ország, mára a magyar nemzetgazdaság húzóágazatává vált az agrárium - közölte kedden Lentiben az agrárminiszter. Nagy István az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán elmondta: 23 zalai pályázat volt eredményes, a vállalkozások összesen 9,350 milliárd támogatáshoz jutottak. Az eredetileg országosan 50 milliárd forintos pályázati keret időközben 260 milliárdra bővült, így minden eredményes pályázatot benyújtó elnyerte a megítélt forrást - mondta el a miniszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István felidézte, hogy a koronavírus olyan helyzetet teremtett az elmúlt időszakban, amire még soha nem volt példa, de míg sokan kényszerültek otthon maradni, addig a gazdáknak mindennap el kellett végezniük a dolgukat. A helytállásuk miatt vált "láthatóvá", és lett stratégiai ágazat Magyarországon a mezőgazdaság - mondta. Úgy fogalmazott, hogy négy vírussal kellett megküzdenie az agráriumnak, a koronavírussal, az afrikai sertéspestissel, a madárinfluenzával, illetve "a pánikvásárlás vírusával", de mindegyikkel szemben hősies győzelmet arattak. A magyar kormány olyan jövőbe mutató döntést hozott, amelynek révén a vidékfejlesztési források 17,5 százalékos nemzeti hozzájárulását 80 százalékra emelte fel, így a hazai társfinanszírozás összege 4265 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy ma egyetlen évben annyit költhetnek a mezőgazdaságra, mint korábban hét év alatt összesen - ismertette az agrárminiszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelezte: a napokban újabb, mintegy 600 milliárd forint értékű pályázatok jelennek meg. Alapelv, hogy a mezőgazdaság minden szegmensét támogatni kell, illetve minden réteget, a nagyvállalkozásoktól a kistermelőkig. Példaként említette, hogy megjelent a külterületi helyi közutak fejlesztésére meghirdetett, 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat is, ami 95 százalékos finanszírozással biztosítja a magyar vidék képének, infrastruktúrájának megújítását. Két keretösszegben, 200 milliárd és 50 milliárd forintos összeggel támogatják a technológiai korszerűsítést, eszközök, gépek vásárlását, komplett feldolgozó üzemek építését az augusztus 18-tól elérhető újabb pályázattal - mondta Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?