Ezermilliárdok mennek a magyar vidék megerősítésére: nagy fejlesztések jöhetnek

Ezermilliárdok mennek a magyar vidék megerősítésére: nagy fejlesztések jöhetnek

MTI
A kormány célként tűzte ki a hazai kistermelők, az őstermelők és az élelmiszer-előállítók támogatását - mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára orosházi sajtótájékoztatóján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai fórumát megelőző sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak a hazai mezőgazdasági vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők. Emlékeztetett, tavaly májusban változtatták meg a 2010-es kistermelői rendeletet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét. Békés megyében 1763, a járásban pedig 433 regisztrált kistermelő kapott ezzel segítséget.

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kiemelt forráshoz jut a vidék, hiszen a 2021-2022-es ciklusban 1500 milliárd forint pályázati támogatás áll rendelkezésre. Kiemelte, tavaly a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások előtt is új pályázati lehetőségek nyíltak meg, és a teljes ciklusra vonatkozóan közel 2450 milliárd forintos támogatásról már döntés született. Ebből az összegből Békés megye 132 milliárd forintot nyert el és 85 milliárd forintot fordíthat beruházási támogatásra. Hangsúlyozta, hogy a 10 ezer fő lakos alatti települések is pályázhattak vidékfejlesztési támogatásra, a megyében 78 nyertes pályázó összesen 7 milliárd forint támogatást kapott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?