Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

Elkészült a HANGYA-szövetkezetek nagy javaslatcsomagja: mutatjuk, mi áll benne

MTI
A HANGYA-szövetkezetek javítanák tagjaik hozzáférési lehetőségei a támogatásokhoz, ezért javaslatcsomagot állítottak össze az Agrárminisztériumnak, amelyben többek között elkülönített kereteket, adminisztrációs könnyítéseket szorgalmaznak - közölte a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése az MTI-vel. A 124 éves HANGYA együttműködésnek 125 új típusú szövetkezeti tagszervezete van, amelyek mintegy ötezer termelőt képviselnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban kiemelték: üdvözlik, hogy a 2023-27. évi támogatási ciklusban a termelői közösségek számos tervezett intézkedésnél nem csupán pályázati jogosultságot kapnak, de sikeres pályázat esetén a támogatásuk intenzitása 10 százalékkal magasabb lehet. Ugyanakkor módosítást szeretnének a jogosultság megállapításának módszerében, mert a tagok egyenkénti jogosultsági feltételvizsgálata szerintük hátrányos helyzetet eredményez. Fontos adminisztrációs tehercsökkentésnek tartanák, ha az állami elismerés a termelői közösség számára egyes esetekben alanyi jogosultságot nyitna meg a fejlesztési források odaítélésénél. Így például reálisnak tartanák az elismert növénytermesztő termelői csoportok öntözési közösségként való automatikus elismerését - írták.

A szövetkezeti alapú termelői együttműködések kiemelt kezelését jelentené szerintük, ha a Vidékfejlesztési Programban egyes fejlesztési jogcímek keretének meghatározott hányadát kifejezetten a termelői együttműködések számára specifikálva hirdetnék meg. A javaslataik között szerepel a termelői együttműködések támogatása olyan, eddig a támogatási kereteken kívül eső tevékenységekhez, mint a gépkörök létesítése vagy szén-dioxid-megtakarítással járó kimutatások rendszerszintű kidolgozása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?