Hivatalos: új tulajdonosa van Horvátország egyetlen műtrágyagyárának

Hivatalos: új tulajdonosa van Horvátország egyetlen műtrágyagyárának

MTI
A kutinai Petrokemija, Horvátország egyetlen műtrágyagyára a török YILDIRIM-csoport többségi tulajdonába került, miután az adásvételi szerződésben foglalt valamennyi feltétel teljesítésével a cég többségi részvénycsomagját megszerezték az INA horvát olajipari vállalatól és a PPD horvát földgáz-értékesítő vállalattól - közölte az INA a zágrábi tőzsde oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az INA és a PPD közel két év tárgyalás után tavaly novemberben írt alá szerződést a török YILDIRIM-csoporttal a horvát Terra Mineralna Gnojiva nevű cég eladásáról, amely 54,52%-os részesedéssel rendelkezik a Petrokemijában. Az akvizíciót április elején hagyta jóvá a horvát kormány. A Terra Mineralna Gnojiva vállalatot az INA és a PPD közösen alapította 2018-ban. Ezt követően fele-fele arányban 600 millió kunával (29,6 milliárd forint) tőkésítették fel a műtrágyagyárat, elkerülve ezzel annak csődbe jutását. A vállalat stratégiai fontosságú volt, a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,9%-át adta akkor, és több állami vállalat jövője is függött tőle.

A Terra Mineralna Gnojiva vállalaton kívül 17,9%-os részesedéssel rendelkezik a Petrokemijában a horvát állami vagyonkezelő vállalat, a CERP, továbbá 12,73%-kal az egyetlen horvát tulajdonban lévő bank, a Horvát Postabank, 6,09%-kal az Adria-kőolajvezetéket kezelő Janaf horvát vállalat, 5,45%-kal a horvát Privredna Banka, és 0,08%-kal a kisrészvényesek. A YILDIRIM-csoport öt kontinens 54 országában tevékenykedik, és több mint 18 ezer embert foglalkoztat. Tevékenysége szerteágazó, egyebek között kohászattal, bányászattal, műtrágyagyártással, energiahordozók kereskedelmével és kikötői szolgáltatásokkal foglalkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?