Most már biztos: a magyarok is kaphatnak ezekből az uniós forrásokból

Most már biztos: a magyarok is kaphatnak ezekből az uniós forrásokból

MTI
Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője. Az árvíz okozta károk helyreállítására szánt uniós eszközök önrész befizetése nélkül felhasználhatóak.

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján a szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet EU-s támogatást, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a bizottsághoz. Hozzátette: a testület az adatok tükrében dönt a támogatás összegéről. Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt országot említett, amelyek ilyen támogatást kapnak, s amelyek között Magyarország nem szerepelt, a szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán ezen öt országból - Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából - érkeztek adatok a károkról.

Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve

- húzta alá a szóvivő.

Ursula Von der Leyen csütörtökön jelentette be, hogy Brüsszel - az uniós kohéziós alapokból - 10 milliárd euróval segíti az árvíz sújtotta országokat. A Bizottság elnöke hozzátette, hogy az árvíz okozta károk helyreállítására az uniós eszközöket önrész befizetése nélkül lehet felhasználni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 05:58