Vidékfejlesztési támogatások az új KAP-ban - Magyar tervek és pályázati lehetőségek

Vidékfejlesztési támogatások az új KAP-ban - Magyar tervek és pályázati lehetőségek

agrarszektor.hu
Gazdasági fejlődés, a minőségi élelmiszer, zöld jövő és megújuló vidék - ez az, amire ma szüksége van a mezőgazdaságnak - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hatalmas összegre pályázhatnak a magyar agrárium résztvevői az új vidékfejlesztési kasszában, amely a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban áll rendelkezésre. A keret több mint 4200 milliárd, melynek részének terhére az agrártárca már az idén is jelentetett meg felhívásokat, így is több ezermilliárd forintos mozgástér marad 2023-2027 között. Számos válaszra megkaphatjuk a választ, többek között arra is, hogy milyen fontos részleteket érdemes tudni ahhoz, hogy eredményesen pályázhassanak az agrárágazati szereplők.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Túlzás nélkül állítható, hogy történelmi esélyt kaphat Magyarországon a vidékfejlesztés a 2027-ig tartó új uniós költségvetési ciklusban. Azzal, hogy a kormány 80 százalékosra növelte a nemzeti társfinanszírozás arányát, a vidékfejlesztési kassza vált a legnagyobb forrássá, amelyből az ágazati szereplők pénzekhez juthatnak. A Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián megrendezett kerekasztal-beszélgetés során megtudhattuk, hogy milyen vidékfejlesztési támogatásokra lehet majd pályázni 2023-2027 között. Egy biztos: történelmi jelentőségű, megismételhetetlen támogatásokról van szó, melyekkel muszáj élnie az ágazat szereplőinek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Alapvetően meghatározza az Új KAP-ciklus agrártámogatásainak kifizethetőségét, elfogadja-e az Európai Bizottság a Magyarország által készített úgynevezett stratégiai tervet. Az új előírások szerint ennek valamennyi uniós agrárforrásra - így az egyes pilléres közvetlen kifizetésekre és a kettes pilléres vidékfejlesztési támogatásokra - is ki kell terjednie. A stratégiai terv elkészítésének határideje december 31-e, úgyhogy a tagállamoknak meglehetősen kevés idejük maradt benyújtaniuk és elfogadtatniuk ezeket a dokumentumokat. Juhász Anikó kiemelte, hogy a vállalkozásoknak versenyképeseknek kell lennie, ehhez pedig a "zöldítés" is fontos tényező, az AKG pedig lehetővé teszi ezeket az újításokat. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kitért az új KAP stratégiai terv 2023-2027 közötti intézkedéseire is, mely során kiderült, hogy a generációs megújulás és a fiatalok támogatása elengedhetetlen a jövő szempontjából. Az Új KAP II. pillér javasolt tervei között szerepel többek között: 

• a termékpályák fejlesztése és a tartós ellátási lánc kapcsolattal rendelkező pályázók előnyben részesítése,
• a hatékony termelés beruházások támogatása,
a pályázati feltételek javítása,
• a vidéki térség fogalmát 10 ezer főben javasolják meghatározni, beleértve a külterületeket és az elkülönült településrészeket. 

Juhász Anikó

Mindezen kívül a kertészetek, az állattenyésztés, a vidék, az élelmiszertermelés, az erdészet és a szántóföldi ágazat fejlesztése és támogatása is kiemelt szerepet kap, a legnagyobb hangsúlyt pedig a klímaváltozásra válaszként szolgáló öntözésfejlesztésre és kockázatértékelésre, valamint a tudásalapú megújulásra fektetik. Ahogyan Juhász Anikó fogalmazott, a tudásnövelés elengedhetetlen, ezért az oktatási intézményekbe bemutatóüzemek fejlesztésébe is kezdenének. Erre lehetne alapozni a 2023 utáni időszakot, illetve megerősítenék a digitalizációt és a generációt. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az agrártársadalomnak és a vidék közösségeinek összefogásra van szüksége, ez megkerülhetetlen a sikeres jövő érdekében.

Derdák Gábor, a MAGOSZ Győr-Moson-Sopron megyei Fiatal Gazda Gazdakör elnöke úgy gondolja, hogy jelenleg nagyon jók a hitelkonstrukciók, jól lehet fejlődni velük. A fejlődéshez viszont profi berendezésekre és gépekre is szükség van a versenyképesség érdekében, ehhez szintén segítséget nyújtanak a pályázatok. 

Derdák Gábor
Nagyon fontos lenne, hogy a pályázó minél előbb találkozzon és konzultáljon a finanszírozóval  

- hangsúlyozta Mezei Dávid, Agrár és Uniós kapcsolatokért felelős terület vezetője, Takarékbank Zrt., Magyar Bankholding Csoport Uniós agrártámogatási igazgatója. 

Hozzátette, hogy nem egy példa volt már arra, hogy valaki megkapta a támogatást, majd időközben kiderült, hogy nem hitelképes. Ezeket a kockázatokat viszont könnyen ki lehet küszöbölni, ha már a korai szakaszokban egyeztetnek az ügyintézőkkel. A szakember az ágazati súlypontok fontosságára is felhívta a figyelmet:

Meg kell nézni, hogy melyek a legversenyképesebb ágazatok. Legyünk bátrak ahhoz, hogy ezekre összpontosítsuk a jelentős forrásokat, így lehet kitűnni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a többi ágazatot nem kell támogatni.
Mezei Dávid

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is alátámasztotta azt, hogy óriási nagy hiba az, ha olyan beruházásokra adják a pénzt, amire nem is lehetne a hitelképesség hiánya miatt. Mint fogalmazott, ez történelmi bűn - ebben pedig Ignácz Balázs, a Magyar Államkincstár igazgatója és Juhász Anikó is egyetértett. 

Győrffy Balázs

Fenntarthatóság finanszírozási szempontból

Mezei Dávid szerint minden irányból érkeznek erős javaslatok arra vonatkozóan, hogy mindenki zöldüljön. Minden "zöld" finanszírozási keretrendszer mögé tanácsot kell kérni. Juhász Anikó elárulta, hogy két intézkedéscsoportot is terveznek a bővítések, innovációs támogatások szempontjából. Másik kiemelt szempont, hogy a "zöld" intézkedéseknek megfelelő tudást adjanak. Ma már nem elég "zöldnek" lenni, "zöldnek" is kell látszani. 

Élelmiszervásárlás során élményt szeretnének szerezni. Ha a fogyasztóknak ehhez az kell, hogy szabadtartású tyúktól származó tojást egyen, akkor azt meg kell neki adni.

Derdák Gábor hangsúlyozta, hogy a gazdáknak nagyon fontos a fenntarthatóság. Mondhatni, hogy ők a legnagyobb környezetvédők, hiszen, ha jól van tartva az állat és jól érzi magát, az nekik is jó, mivel több pénzt jelenthet. A növények esetében pedig szintén ugyanez a helyzet 

Valóban jók lehetnek ezek a tervek? Reális a fejlődési lehetőség?

A szakértők között nagy volt az egyetértés a két fenti kérdés esetében. Derdák Gábor bizakodó, hiszen sok fiatal kezd el hajlani a mezőgazdaság felé, mert azt látják, hogy figyelembe veszik ezt a szektort és erősen támogatják is. Győrffy Balázs úgy gondolja, hogy ez történelmi lehetőség: sosem állt ennyi pénz rendelkezésre. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen állapot, ha elrontják, nem lesz még egy ilyen. Ignácz Balázs szerint csak akkor lehet sikeres, ha az ügyfelek és a gazdák élnek a lehetőségekkel. Mezei Dávid és Juhász Anikó azonban kihangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak egy terv, amit még az Európai Bizottságnak el kell fogadnia. Ehhez pedig rengeteg adatra is szükség van. Mivel csak egy terv, ezért természetesen változhat is. 

Ignácz Balázs

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03