Átrakókocsi-matematika gazdanyelven

Átrakókocsi-matematika gazdanyelven (x)

PR
Akár 13 hektáros gabonatermést kockáztat, aki állni hagyja a kombájnokat

Gazdálkodóként egy pillanatra álljunk meg, és tegyük fel magunknak őszintén a kérdést: kint hagynánk a viharban 13 hektár gabonatermését, ha lenne eszközünk, hogy elkerüljük? A szomorú igazság, hogy ahol már van két kombájn és mégsem használ a termelő mezőgazdasági átrakókocsit, akkor gyakorlatilag úgy dönt, hadd vesszen. A sokat ismételt mondás ugyanis, hogy jól választott átrakókocsival 25-30%-kal kitolható a kombájnunk teljesítménye, ugyanis pontosan ezt jelenti egy modern, 14000 liter körüli gabonatartállyal szerelt géppel. A teljesítményplusszal mentett termés további értékes százalékokkal növelhető naponta, ha a ZDT pótkocsikhoz hasonlóan olyan modelleket választunk, ahol a gyorsaságot és stabilitást okos megoldásokkal fokozták.

A ZDT mezőgazdasági átrakókocsik és mezőgazdasági pótkocsik hivatalos márkakereskedőjének, az AGRI CS Magyarország Kft. munkagép termékmenedzserét, Zubán Zoltánt kérdeztük a márka területteljesítményt növelő megoldásairól és a hazai gazdaságokban keresett típusokról.

Aratás 4 helyett 3 kombájnnal ugyanolyan területteljesítménnyel? Csak jó átrakókocsi kell hozzá!

Sok bába közt elvész a gyermek, tartja a mondás, ami pontosan leírja, mi történik, ha mezőgazdasági átrakókocsi helyett több kisebb, közúti áruszállításra tervezett pótkocsival próbáljuk meg kiszolgálni a modern kombájnok étvágyát aratások idején a határban. Zubán Zoltán senkit sem akar riogatni, de a problémák sorából ilyenkor a szlip miatti gázolajveszteséget és különösen az őszi kultúrák aratási idején nedvesebb föld miatt a talajtömörödéssel járó terméskiesést sem szabad kihagyni.

„A gazdálkodók ebben a környezetben mindenhol azt nézik, hogyan tudnák csökkenteni az önköltséget. A sorból sajnos sokszor a mezőgazdasági átrakókocsik beszerzése kimarad, pedig legalább akkora előnyt jelentenek, mint a gigászi méretük, hiszen a nálunk kapható ZDT GIGANT a maga 30 m3-es kapacitásával komoly látványt is nyújt. Egy ilyen hidraulikusan kihajtható és megvilágított kihordócsigával szerelt pótkocsival egyszerre több kombájnt is ki tudunk szolgálni megállások nélkül, úgy, hogy a széles, akár állítható nyomtávnak köszönhetően sáros, mostoha földeken is biztonságosan közlekedik 10 km/órával. Amennyiben a gyártói adatbázisokból idevesszük, hogy a folyamatos ürítés 25-30%-kal képes kitolni egy kombájn teljesítményét, gyorsan megérhetjük, hogy állásidő nélkül végezve a betakarítást 3 kombájnnal ugyanott leszünk, mintha a hagyományos módszerrel 4 betakarítógéppel dolgoznánk – csak épp óriásit spóroltunk.”

De ha átrakókocsi, akkor miért ZDT?

A ZDT neve a Mezőgazdasági Szállítótechnika Kft.-t takarja rövidítésként, ami cseh nyelven Zemědělská a dopravní technika, spol. s r.o. A jogelődökkel együtt a gyártás 1948-ig nyúlik vissza Brno mellett, ami nem a véletlen műve. A ZDT ugyanis két gyártósorán ötvözi a gyorsaságot az igényességgel: a robotizált gyártósoron a kritikus munkafolyamatoknál, mint a hajítás, hegesztés, festés, csak emberi munkaerőt alkalmaz. Az élettartam maximalizálásához minden alapanyaga rendkívül ellenálló a márkának. Nem véletlen, hogy itthon is egyre több ZDT mezőgazdasági pótkocsi dolgozik a gazdaságokban.

A ZDT mezőgazdasági pótkocsik kínálata rendkívül széles, 4 tonna és 33 tonna teherbírás között gyakorlatilag minden gazdálkodói igényt képesek kiszolgálni. Van a kínálatukban három oldalra billenthető és félpótkocsik (NS pótkocsicsalád), nagy térfogatú hátrabillentehető pótkocsik és átrakókocsik, illetve állat- és szalmaszállító, valamint trágyaszóró pótkocsik (ZDT RMA-8), nem beszélve az olyan intelligens megoldásokról, mint az univerzális pótkocsicsaládok, a Mega és Grand Super, ahol egyetlen alvázra több eltérő pótkocsikalakitást lehet egy egyszerű hidraulikus emelővel rátenni. A magyar gazdálkodók körében ezek nagyon népszerűek, hiszen a billenthető plató mellett tartállyal és trágyaszóróval is szerelhető az alváz. A Mega 20, Mega 27 és Mega 33 készleten is van, ezek ugyanúgy népszerűek itthon, mint a GIGANT átrakókocsi, amiből 12 darab talált eddig gazdára.

Napi 13 hektár gabonatermés orosz ruletten: ezért válasszunk átgondoltan átrakókocsit!

Az átrakókocsikkal elérhető 25-30%-os plusz teljesítmény ugyan mutatós, de nem elég kézzelfoghatóan szemlélteti, mekkora is a tét a gazda számára.

Ezért nézzük inkább egy gyakorlati példát gazdaszemmel.

  • Dolgozzon egy gazdaság a földjein két darab 14500 literes magtartállyal rendelkező Case IH Axial-Flow 8250-es kombájnnal.
  • Egy átlagos 4-4,4 t/ha közötti durumbúza-aratás során ezek a gépek nagyjából 13 percenként feltöltik a magtartályt.
  • Egy 10 órás munkanapon így lesz akár 46 kirakodásunk is.
  • Egy kiürítés tartson 1,7 percig.
  • A kirakodás így egy napon a két géppel összesen 2,6 órát tesz majd ki.
  • Egy Case IH Axial-Flow 8250-essel egy óra alatt akár 4-5 hektárt le tudunk aratni optimális körülmények között.

Az eredmény: amennyiben nem használunk átrakókocsit, akkor úgy döntöttünk, hogy az égiekre bízzuk a termést akár 13 hektáron.

Nemcsak a neve óriás: erre képes egy ZDT GIGANT átrakókocsi

A lehetséges nyereség egy jó átrakókocsival tehát jelentős, azonban olyan részlet is akad, amivel a ZDT Gigant kiemelkedik a mezőnyből.

A ZDT GIGANT a maga 30m3-es kapacitásával hatalmas, azonban nem ez az egyetlen jó tulajdonsága. A nyomtáv széles, de opciós felszereltségben akár állítható is, amivel még fellazult, sáros talajon is jól boldogul. A csigás rendszer a TLT-ről hidraulikusan szabályozható, akár képes 2 perc alatt gombnyomásra leüríteni a benne tárolt terményt. A kamerák, amelykből egy a csiga végén, egy pedig a raktérben található, teljes rálátást biztosítanak a folyamatokra, ráadásul olyan opciók is kérhetőek, mint a takaróponyva, a ledes világítás vagy a bépített mérleg, amely a bérmunkáknál leegyszerüsíti az elszámolást. A talajtaposást 900/70 R32-es gumik minimalizálják, a stabilitást a mechanikus rugós vagy opciósan hidraulikus csillapítás garantálja. A pótkocsin átlátszó alsó kémlelőnyílást és alsó  tisztítónyílást is találunk a használat és a karbantartás leegyszerüsítéséhez.”

1 alváz, 1 regisztráció, mégis több pótkocsi: ZDT Mega és Super modellek univerzális felépítményekkel

Amennyiben az üzemben tartás egyszerűsítéséhez egy gyártótól szeretnénk a gazdaság minden pótkocsiját beszerezni, a cseh ZDT kínálatából kiemelkedik a két cserélhető felépítményes pótkocsicsalád: a ZDT MEGA és GRAND SUPER.

„A ZDT Mega és GRAND SUPER mezőgazdasági pótkocsikkal a gazdálkodók maximálisan kihasználhatják szállítójárműveiket. Elég egyetlen univerzális alvázat regisztrálni, a cserélhető felépítményekkel ezután folyamatosan alkalmazkodhat a termelő a szezonhoz: szerelhet fel teknős billencset, az ömlesztett gabonaáruk szállításához ideális két- vagy háromoldalas billenőteknős felépítményt, trágyaszórót, 8-22 m3 térfogat közötti tartálykocsi, valamint a MEGA33 alvázra egy komoly 45 m3-es raktér is felcsatolható. Mindegyik pótkocsimodellhez kérhető opcióként magasítás és hidraulikusan zárható oldalfal is, így minden a kabin kényelméből vezérelhető a szállítás ideje alatt.”

Az AGRI CS Magyarországnál most reklámáron szerezhetők be a robusztus ZDT pótkocsik

Zubán Zoltán szerint amennyiben gazdálkodóként idén tervezünk pótkocsivásárlást, érdemes egyeztetni az AGRI CS Magyarország Kft. területileg illetékes értékesítőjével. Ahogy az a cég közösségi oldalain is olvasható, a szezonális munkákhoz ideális ZDT pótkocsik közül időszakosan mindig van egy-egy készletes modell, amit akciós áron vásárolhatnak meg a partnerek.

Készletről akciós áron kínálunk idén például egy 3 tengelyes, 30,5 m3-es ZDT MEGA 33.2 pótkocsit, ami nyitható oldalfallal, hidraulikus hátfallal lehet kiindulópontja a cserélhető felépítményes flottának, ezt a gépet 21 500 000 Ft + ÁFA áron hirdettük meg. A ZDT NS 18.1 típusú 17 m3-es pótkocsinkat 12 900 000 Ft + ÁFA akciós áron tettük elérhetővé, a mechanikus rugózással, hidraulikus támasztólábbal, talajkormányzott hátsó tengellyel és hidraulikusan lezárható hátfallal hosszú évekig képes segíteni az aratást a gazdáknál. A cikk olvasásakor természetesen lehet, hogy pont ezek a pótkocsik már gazdára találtak, de igyekszünk folyamatos jó árakkal segíteni a munkát. Keressék értékesítőinket, akik örömmel mesélnek az akciós pótkocsi-készletünkről.”

A ZDT mezőgazdasági pótkocsik szállítják a sikereket gazdaságának – vásárolja meg a céljaihoz, gazdaságméretéhez ideális modellt gyors kiszolgálással, stabil háttérrel az AGRI CS Magyarország Kft.-től!

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 8. 14:01