Acélcsarnokok a mezőgazdaságban: állattartóknak most támogatással

Acélcsarnokok a mezőgazdaságban: állattartóknak most támogatással (x)

PR
A mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének erősödését célzó, mind építésre mind eszközkorszerűsítésre felhasználható, ősszel induló pályázatok élénkítő hatását fejlesztésekkel várta a könnyűszerkezetes acélcsarnokok gyártója. Acélcsarnok trendek és lehetőségek fejlesztést tervezők számára.

A könnyűszerkezetes acélépületek megjelenésükkor elsőként a mezőgazdasági területeken váltak népszerűvé. Az épülettípus fő jellemzőit vizsgálva ez nem is meglepő, hiszen gyors tervezést, szállítást, rendkívül könnyű összeszerelést - tehát általánosságban egy jelentősen gördülékenyebb komplett kivitelezhetőséget kínálnak. Emellett, az azóta más szegmensekben is elterjedt acélcsarnokok rugalmas alakíthatóságot garantálnak, legyen szó akár telephely váltásról, akár bővítésről. Napjainkra azonban az elmúlt évtizedek fejlesztései még több hasznos tulajdonsággal ruházták fel ezeket az épületeket, amelyek most, az állattartó gazdaságokat célzó pályázatok kapcsán még inkább előnyösek lehetnek.

Széles körben támogatott kategóriák

Sokáig tartó várakozás után az állattartással foglalkozó gazdaságoknak most újra érdemes nagyobb volumenű tervezésbe kezdeni. Bár a mezőgazdasági termelés pályázatok hiányában sem állhat meg, sőt fejlesztésekre is szükség volt, mégis számos agrár tevékenységű vállalkozás várt külső támogatási forrást a nagyobb beruházások indításához. 2024. őszén két állattartásra összpontosító pályázat is indul, amelyek segítségével igen tág körben nyújtható be kérelem. Mindazok a gazdaságok, amelyek baromfi, szarvasmarha, sertés, juh, kecske, bölény, nyúl, lófélék, méhek és egyéb húshasznosítású szárnyasok tartásával foglalkoznak, élhetnek a külső forrás lehetőségével. A pályázatok meghatározott céljai a gazdaságok termelésének fokozásához és a szabályozott állatjóléti feltételek teljesítéséhez járulnak hozza. Mindezekhez kínál épület- és többféle egyéb megoldást az Európa-szerte több ezer acélcsarnokot és -szerkezetet megvalósító Frisomat.

Melyek a támogatások alapfeltételei?

A két új pályázat minimális időbeni különbséggel indul majd 2024. őszén, mindkettő esetében 4-4 meghatározott kérelmezési időszakkal és egy vállalkozás akár több, egymástól különböző telephelyen történő megvalósításra is igényelheti.

A termelés- és versenyképesség fokozását célzó, az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” pályázat vissza nem térítendő összegkerete 200 millió Ft-tól 5 milliárd Ft-ig terjed, az „Állattartó telepek megújításának támogatása” kiírásnál ugyanez 30 millió Ft és 200 millió Ft között mozog.

Fontos feltétel a gazdaságok előéletét tekintve, hogy kizárólag azok a vállalkozások pályázhatnak, amelyek árbevételének legalább 40%-s agrár tevékenységből származik, ugyanakkor a kérelem benyújtását megelőző - vagy inaktív év esetén az azt megelőző - utolsó teljes és lezárt üzleti évben legalább 10 000 STÉ üzemmérettel rendelkeztek.

Mit nyújtanak a Frisomat acélszerkezetei mindazoknak, akik a feltételek teljesítése után építéssel járó korszerűsítés mellett döntenek?

Hasznos acélcsarnok tulajdonságok az állattartásban

Mivel tudnak többet a mai acélcsarnokok 20-30 évvel ezelőtti társaiknál? Az acélcsarnok-gyártás 45 éve jelenlévő szakértője, a Frisomat fennállása óta számos fejlesztést eszközölt az általuk, innovatív technológiával gyártott szerkezeteken - mindezt fenntartható keretek közé helyezve.

A gyártó acélépületeinek fő tulajdonsága, hogy előre furatolt, moduláris rendszerelemekből áll, így rugalmasságot biztosít a tervezésben, illetve a későbbi átalakításokhoz, bővítésekhez is. Emellett az előfúrt lyukak és csavarozásos összeszerelési módszer kiemelkedően gyorssá teszi az építést. Az hideg megmunkálású acél alapanyag pedig jelentősen könnyebb súlyú, mint a melegen hengerelt társa, mely költséghatékonyabb alapozási folyamatokat és szállítást tesz lehetővé, ugyanakkor a kész épület ugyanolyan erős és strapabíró lesz. Ezek a legfőbb jellemzői egy könnyűszerkezetes acél épülnek, amelyből egy sor funkciót vagy a praktikusságot támogató tulajdonság következik. Mindezekkel pedig maximálisan egyedi igényekre szabhatjuk az acélcsarnokot. Állattartásra szánt épületek esetében természetesen elérhetők különböző vastagságú hőszigetelések, nyílászáró- és integrálható szellőzőrendszerek, melyek jelentős szerepet játszanak az állomány egészségének megőrzésében. Szintén lehetőség van a páralecsapódások megakadályozása érdekében antikondenzációs bevonat-opcióra az alapvetően korrózióálló csarnokszerkezeteken. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a Frisomat acélszerkezetek ellenállnak a vízszivárgásoknak és az esetleges ammónia amortizáló hatásának.

Napelem tetőn vagy földön

A két újonnan hirdetett pályázat általános célkitűzése az állattartó vállalkozások energetikai korszerűsítése is, így támogatott kategóriába tartoznak a kapcsolódó gépészeti berendezések, illetve az egyre népszerűbb napelemes rendszerek is. Ez utóbbihoz a Frisomat épületei 100%-os súlybírást garantálnak, tekintve, hogy a 2022. végétől tervezett és azóta megépült épületek tetőszerkezeteit kizárólag a szolár panelek átlag súlyterhelésére tervezik. Mindezek mellett a gyártó fontosnak tartja a különálló napelemtartó szerkezetek választható lehetőségét is, melyhez szintén a több modellel rendelkező SolarStruct acél tartószerkezeteket kínálja mindazok számára, ahol tetőn nem megoldható a napelemek elhelyezése, viszont a telephelyen van elég szabad föld- vagy lefedhető parkolóterület.

A Frisomat széleskörű acélszerkezeti megoldásait és referenciáit itt ismerheti meg részletesebben.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32