Kongatják a vészharangot: félnek, hogy ellepi Magyarországot az olcsó német sertéshús

Kongatják a vészharangot: félnek, hogy ellepi Magyarországot az olcsó német sertéshús

MTI
A Magyar Húsiparosok Szövetsége arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony áron sertéshúst, akkor sem, ha dömpingáron jelenik meg a német sertéshús az európai piacon a sertéspestis miatt - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön, miután bejelentették, hogy ASP-vel fertőzött vaddisznót találtak Németországban. Julia Klöckner német agrárminiszter csütörtökön erősítette meg az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenését a vaddisznó-állományban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szövetség közleményében kifejti: a vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős piaci zavarokat okoz rövid időn belül az Unió sertéshúspiacán. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki. Valószínűsíthető, hogy a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni, és ennek keretei között szinte "bármilyen áron" a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fognak tenni - írták.

A sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége nevében arra kérjük a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok képviselőit, hogy a várhatóan kialakuló rendkívüli piaci helyzettel ne éljenek vissza. Kérjük, hogy a rövidtávú profitmaximalizálás helyett a hosszú távú, biztonságos hazai ellátás érdekét helyezzék előtérbe, és ne vásároljanak és értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árú külföldi sertéshúst

 - áll a közleményben. 

Az irreális ár a szövetség szerint a nemzetközi szinten is versenyképes gazdálkodókat lehetetlenítené el, akik az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre. A hús áresése miatt a sertéstenyésztők jelentős része kilátástalan helyzetbe kerülne. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter ugyancsak csütörtökön a magyar sertéshús beszerzésének fenntartására hívta fel a kereskedelmi láncokat a sertéspestis németországi megjelenését követően. Nagy István szerint ebben a helyzetben a következő hetekben, hónapokban a kereskedelmi szektor szereplőinek partnerséget kell vállalniuk a magyar sertéságazattal és húsiparral. A kereskedelmi láncokat az agrárminiszter határozottan arra kérte, hogy emlékezve a tavaszi időszak megpróbáltatásaira, őrizzék meg magyar beszállítói kapcsolataikat, amelyeket jogosan és büszkén hirdettek az elmúlt időszakban, és részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?